SEGRE

SOLIDARITAT BALANÇ

La pandèmia cronifica la fam

Càritas de les tres diòcesis de Lleida van incrementar l'any passat un 25% la inversió en ajuts econòmics a persones vulnerables || Alerten que la crisi ha accentuat la bretxa social

Un moment de la presentació de la memòria del 2020 de les Càritas de Lleida, Solsona i Urgell, ahir a la plaça Sant Josep de Lleida.

Un moment de la presentació de la memòria del 2020 de les Càritas de Lleida, Solsona i Urgell, ahir a la plaça Sant Josep de Lleida.ORIOL BOSCH/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Càritas continua constatant que la pobresa s’ha cronificat i que la situació de les famílies sense recursos s’ha agreujat, una realitat que les entitats diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona corroboren des de fa anys i que ara la crisi del coronavirus ha posat contra les cordes. Encara que l’any passat van ajudar 6.832 persones de manera directa –el 2019 van ser 9.076−, l’entitat solidària va destacar ahir que les necessitats dels seus usuaris s’han accentuat.

Així, entre els mesos de gener i desembre del 2020 van haver de destinar un total de 666.193 euros en ajuts econòmics per donar resposta a les necessitats bàsiques de 4.000 llars de les comarques lleidatanes, la qual cosa representa un increment del 25 per cent respecte als 500.000 euros que van destinar l’any anterior en aquest tipus de recursos. Segons va explicar durant la presentació del balanç d’activitat anual María José Rosell, secretària general de Càritas Lleida, “hem observat que les necessitats s’aguditzen i que la bretxa social s’està fent cada vegada més àmplia.

Sabem que el futur és incert per a tothom, però sobretot per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat i que han d’enfrontar-se a una realitat en la qual l’accés a la feina cada vegada és més difícil i la precarietat dels contractes és cada vegada més elevada”. En aquest context, les tres entitats solidàries també han portat a terme 20.000 serveis per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació.

A més d’augmentar la “intensitat” de les ajudes −calculen que, de mitjana, es van destinar 193 euros per persona, un 30 per cent més respecte al 2019− es van dur a terme més de 7.000 trucades de seguiment a usuaris i voluntaris que van passar l’estricte confinament en solitud. En aquest sentit, Rosell va explicar que “hem posat el focus d’atenció en les persones grans, que han viscut la pandèmia amb especial dificultat”.

Per la seua part, el director de Càritas, Rafel Allepuz, va fer una valoració positiva de la tasca en inserció laboral ja que, segons va explicar, van poder crear fins a vuitanta llocs de treball, un 16 per cent més que l’any anterior. Malgrat veure’s en l’obligació d’aplicar ERTO, l’entitat va cobrir pràcticament la totalitat del salari dels seus empleats i empleades.

Tot i així, Allepuz va animar a “no abaixar la guàrdia davant d’un context que està aguditzant la bretxa entre pobres i rics”..

tracking