SEGRE

VÍDEO | Expedientat un conductor de bus de Barcelona per utilitzar el mòbil i menjar pipes mentre condueix

imatge d'arxiu d'un autobús urbà.

Un conductor de bus de Barcelona utilitza el mòbil i menja pipes mentre condueix

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels passatgers d'un autobús urbà de Barcelona ha enregistrat un vídeo, que RAC1 ha penjat a youtube, en què el conductor del vehicle menja pipes (i per tant, s'abaixa la mascareta) i agafa el mòbil contínuament, mentre condueix. En el moment de la gravació, el vehicle està circulant per l'avinguda Diagonal.

L’autor del vídeo va explicar que els fets van tenir lloc el dissabte 29 de maig a les 20:00h. El conductor de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) circulava amb un autobús de la línia H6, que va des de la Zona Universitària fins a la rambla Onze de Setembre del districte de Sant Andreu. L’usuari assegura que les imprudències del conductor van ser constants al llarg de tot el trajecte, que va durar uns 20 minuts. Aquesta actitud contravé diversos articles del Codi de circulació, que estipula, referint-se al transport col·lectiu de persones, que el conductor "s'abstindrà de realitzar cap acte que el pugui distraure durant el trajecte", fet que podria referir-se tant a menjar com a utilitzar el mòbil. 

A les imatges, es pot veure com el conductor agafa el telèfon mòbil diverses vegades i com se l’acosta a la boca, com si estigués enregistrant una nota de veu. Tot això, mentre també menja pipes amb la mascareta abaixada i llença les closques per la finestra. En alguns moments s'aprecia clarament com el conductor aparta del tot les mans del volant, encara que sigui per pocs segons. La majoria de l'estona, condueix amb una sola mà. El codi de circulació no parla explícitament de menjar, però s'entén que quan es deixa anar el volant per agafar l'aliment s'està contravenint els articles 17.1 i 18.1 que estableixen l'obligació del conductor de mantenir la seva llibertat de moviments, prestar atenció a la carretera i garantir un camp de visió lliure. Aquest tipus d'infraccions pot comportar multes de fins a 100 euros. 

Sobre la mascareta, la DGT estipula que no portarla (o abaixar-se-la, com en aquest cas) comporta sancions econòmiques. Treure-se-la del tot pot arribar a ser considerat conducció temerària i la sanció és de 500 euros a més de la retirada de sis punts del carnet de conduir. 

Pel que a al mòbil, el codi de circulació és taxatiu: es considera una infracció “greu o molt greu” i pot comportar sancions de fins a 200 euros i la retirada de sis punts del carnet. L'article 18.2 especifica que el conductor no pot utilitzar, amb el vehicle en moviment, "dispositius de telefonia mòbil i qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació".

L'usuari que va enregistrar el vídeo va fer arribar una queixa formal a l'empresa que, segons informa betevé, ja ha identificat el conductor i li ha obert un expedient sancionador. 

 
 
 
 
tracking