SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Avenços de Vall d'Hebron sobre càncer, a ASCO 2021

Demostra la utilitat d'un fàrmac per reduir el risc de recaiguda del tumor de mama || El congrés, en format virtual

Vista aèria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Vista aèria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oncologia espanyola té una notable presència al congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) en participar en estudis destacats sobre avenços en tumors precoços de mama i pulmó. Un dels treballs que es presentaran demà a la sessió plenària de la que es considera la cita mundial de la investigació clínica del càncer versa sobre el càncer de mama precoç del subtipus HER2 negatiu i amb mutació a dos gens hereditaris, el BRCA1 i BRCA2, que predisposen a tumors més agressius i en dones més joves.

En aquesta investigació, denominada Olímpia, hi participa el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona i els dos principals grups espanyols d’investigació en càncer de mama, SOLTI i GEICAM. El que demostra l’estudi, publicat a la revista científica The New England Journal of Medicine, és que l’inhibidor olaparib, una teràpia dirigida a una diana del tumor, sumat a la cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia, evita el risc de recaiguda en més d’un 40 per cent.

Aquesta cita mundial de la investigació clínica de càncer se celebrava habitualment a Chicago

A més, obre la porta a un canvi de paradigma en el tractament d’aquest càncer de mama inicial després que ja funciona com a tractament en casos amb metàstasi, a banda de tumors d’ovari, pròstata o pàncrees.

“És un gran avenç clínic perquè indica que les pacients amb l’alteració genètica hereditària en BRCA1 o BRCA2 poden rebre un tractament dirigit amb un elevat impacte en la possibilitat de curar-se, ja que estem parlant de fases inicials de la malaltia”, explica la doctora de la Vall d’Hebron Judith Balmaña.

Un altre dels estudis que es debatran a la reunió anual d’ASCO suposa l’arribada de la immunoteràpia, fàrmacs que estimulen el sistema immunitari contra les cèl·lules canceroses, al tumor inicial de pulmó que és difícil de diagnosticar de forma precoç. Una de les autores que signen d’aquest treball és l’oncòloga Enriqueta Felip, del mateix hospital. El congrés es va inaugurar ahir i, per segon any consecutiu, se celebra de forma virtual.

tracking