SEGRE

Catalunya obre la vacunació a persones de 40 a 44 anys

Salut avança a la setmana 10 les segones dosis d'Astrazeneca de les persones de 60 a 69 anys

Comença a Tàrrega la vacunació per a persones d'entre 45 i 49 anys

Comença a Tàrrega la vacunació per a persones d'entre 45 i 49 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest dijous que ja han obert la convocatòria per a la vacunació del Covid-19 a les persones de la franja d’edat entre 40 i 44 anys (vacunacovid.catsalut.gencat.cat). La secretària ha concretat en roda de premsa que aquest col·lectiu de nascuts entre 1977 i 1981 rebrà Pfizer, Moderna o Janssen i l’administració de les dosis es farà en punts de vacunació i centres d’atenció primària.

A més, Cabezas ha dit que continuen amb la vacunació a persones majors de 45 anys, a col·lectius essencials, a col·lectius amb dificultat de captació per a la segona dosi i a persones de molt alt risc o risc elevat.

Salut ha obert aquest dijous la franja de 40-44 anys després que la setmana passada convoqués les persones de 45-49 anys i que aquest dilluns les comencés a vacunar de forma massiva. Els responsables del pla de vacunació de la covid-19 han decidit obrir un nou grup d'edat per oferir el màxim de vacunes, per "totes les vies" i perquè no quedin hores sense omplir, com passa ara els caps de setmana, ha assenyalat Cabezas.

En roda de premsa, la secretària de Salut Pública ha animat a les persones d'aquests grups d'edat a demanar cita a través de la web de vacunació o bé a reservar-la quan rebin el SMS. Cabezas ha afirmat que és "molt important" que es vacunin, ja que també poden desenvolupar una covid-19 molt greu, i ha indicat, en aquest sentit, que de les 193 persones que hi ha ingressades a les UCI actualment a Catalunya, almenys 32 tenen menys de 50 anys.

De cara a la vacunació de les persones més joves, i si es continuarà avançant per grups d'edat o ja serà una convocatòria general -dues possibilitats que s'havien posat sobre la taula-, Cabezas ha apuntat que continuaran avançant per franges, sobretot per no col·lapsar el sistema, però que se solaparan més del que ha passat fins ara, quan s'havia esperat que la cobertura d'un grup fos més àmplia per obrir el següent.

La vacuna, al lloc de residència

Sobre la vacunació de turistes d'altres països o estatals, la secretària de Salut Pública ha assenyalat que estan esperant un posicionament del Ministeri de Sanitat, però que el més lògic és que si es tracta d'una estada relativament curta, rebin el vaccí als seus estats o comunitats autònomes.

Preguntada pels turistes catalans, si plantegen la possibilitat de vacunar-los en el seu lloc d'estiueig i no en el de residència, Cabezas no s'ha mostrat partidària d'incorporar aquesta opció dins de l'estratègia i ha esgrimit que la campanya és "molt complexa" i que "requereix l'esforç de tot el sistema sanitari", a més d'un "treball d'orfebreria des de l'atenció primària" per arribar a tothom, i també per responsabilitat. "Crec que el més lògic és vacunar-se en el lloc de residència si estem en la mateixa comunitat autònoma. Això és una acció de solidaritat i responsabilitat. Si vius a Barcelona o a Cornellà de Llobregat i estiueges a Salou, no et costa aire programar-te la vacunació en el lloc de residència", ha raonat.

Segones dosis d'AstraZeneca, una mica abans

D'altra banda, Cabezas ha constatat que, les primeres persones de 60 a 69 anys vacunades, amb AstraZeneca, ja els toca la segona dosi. Si no reben el missatge per a la segona dosi i ja han passat entre 10 i 12 setmanes, considerat com l'interval òptim per a la màxima immunitat, ha suggerit que es programin la cita a través del web. En qualsevol cas, la secretària de Salut Pública ha exposat que, si bé fins ara es buscava vacunar amb segona dosi al voltant de la setmana 12, per arribar a més població, ara intentaran avançar-la cap a la setmana 10, per a més protecció davant de la variant Delta, que s'escapa de forma parcial, sobretot amb primera dosi.

Superar la bretxa digital i falses creences

Mar Isnard Blanchar, responsable de l'àrea d'infermeria i continuïtat assistencial de l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha explicat les estratègies que estan impulsant perquè la vacuna arribi a tothom, sobretot de cara a poblacions que tenen cobertures més baixes per diversos motius, com la bretxa digital, falses creences, barreres idiomàtiques o factors socioeconòmics.

Isnard ha destacat les trucades dels professionals de referència i el treball comunitari, a través de les associacions de veïns, casals o centres cívics; la implicació dels líders informals de cada comunitat; de farmacèutics i botiguers i la col·laboració dels ajuntaments.

Una altra acció és la coneguda com a 'vacunació oportunista', per exemple a través de jornades de portes obertes de vacunació, del suport d'administratius sanitaris dels CAP per ajudar a programar cites o en vacunacions de dissabte sense cita prèvia a alguns CAP.

També estan intetant combatre les falsedats que han circulat sobre les vacunes, com que causen infertilitat o que portaen porc, fet que hauria provocat reticències entre la comunitat musulmana.

tracking