SEGRE

SALUT BENESTAR

L'obesitat afecta el cervell

Un estudi portat a terme a Catalunya detecta alteracions en menors d'edat || Similars a les de les persones que pateixen un trastorn obsessivocompulsiu

La dieta mediterrània aporta molts beneficis per a la salut.

La dieta mediterrània aporta molts beneficis per a la salut.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Unitat d’Investigació en Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia de l’Hospital del Mar i de l’Institut de Salut Global de Barcelona han identificat en un estudi que hi ha determinades zones del cervell de menors obesos que presenten alteracions si es comparen amb nens i nenes de la mateixa edat amb pes normal o sobrepès. Els investigadors han aconseguit detectar a través de ressonàncies magnètiques funcionals que hi ha dos zones concretes del cervell dels menors d’edat amb obesitat que tenen alteracions i es troben “hiperexcitades”, que són l’escorça orbitofrontal i l’amígdala.

Aquestes alteracions són iguals o molt similars a les de les persones que pateixen un trastorn obsessivocompulsiu i a aquelles que tenen la malaltia de Prader-Willi, d’origen genètic, que produeix un trastorn obsessiu i deriva en obesitat. Així, els investigadors han advocat per la intervenció terapèutica en aquests menors perquè l’alteració del sistema que regula la conducta es pot considerar que arriba al nivell de patologia cerebral, un fet que “cal tenir en compte a l’hora d’abordar aquests casos”.

Tanmateix, els autors del revolucionari estudi van voler aclarir que la seua investigació no permet determinar si l’obesitat genera les alteracions cerebrals o són aquestes alteracions les que provoquen el sobrepès i l’obesitat, malgrat que han defensat que sí que cal tenir en compte els dos factors, l’alimentació i la patologia cerebral.

La dieta mediterrània millora la salut intestinal

Nous estudis científics han donat més beneficis de la dieta mediterrània i han demostrat que no només ajuda a perdre pes, sinó que també indueix canvis en la salut intestinal. Els investigadors han demostrat que amb una intervenció per incrementar l’adherència a la dieta mediterrània i un programa intensiu de pèrdua de pes es produeixen canvis molt beneficiosos pel que fa a la microbiota intestinal al cap de només un any.

L’estudi l’han elaborat investigadors de la Universitat de Màlaga i la revista American Journal of Clinical Nutrition.

tracking