SEGRE

ENTITATS SOLIDARITAT

El Banc dels Aliments de Lleida va atendre l'any passat 29.200 persones, un 40% més d'usuaris que abans de la pandèmia

El Banc dels Aliments de Lleida va atendre l'any passat 29.200 persones, un 40% més d'usuaris que abans de la pandèmia || Avisen que l'emergència alimentària podria allargar-se fins al 2024

Operaris treballant a la seu del Banc dels Aliments de Lleida en una imatge d'arxiu.

Operaris treballant a la seu del Banc dels Aliments de Lleida en una imatge d'arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pobresa associada a la pandèmia de la Covid-19 ha causat a les comarques lleidatanes una emergència alimentària que podria prolongar-se fins al 2024. Així ho va assegurar ahir el president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo, que va destacar que l’any passat va augmentar en un 40% el nombre de persones que van rebre ajuda d’aquesta entitat solidària, fins a arribar els prop de 29.200 usuaris. Una de les zones més afectades per aquesta crisi va ser el Pirineu, on les persones que van requerir ajuda alimentària es van arribar a multiplicar per quatre en algunes comarques.

Segons el director del Banc dels Aliments, Oriol Berenguer, aquesta situació excepcional està motivada perquè “el confinament i les restriccions de mobilitat que es van anar repetint durant tot l’any han generat un impacte directe en l’economia de les comarques del Pirineu, que viuen de tots aquells serveis relacionats amb el turisme i l’hostaleria”.

Segons càlculs de l’entitat, un de cada deu veïns de Lleida va rebre ajuda alimentària el 2020

Davant d’aquest increment de la demanda d’aliments bàsics, l’entitat va haver de reforçar l’atenció amb tres noves rutes de distribució des de la seu del Banc dels Aliments a Lleida fins al Solsonès i l’Alt Urgell; els dos Pallars; i l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran. En total, van ser unes 3.000 persones de les comarques del Pirineu que es van beneficiar d’aquests lots de menjar. Segons es desprèn de la memòria de l’entitat de l’any 2020, la mobilització de recursos també va suposar tot un rècord. Van ser un total de 2.431 les tones d’aliments que es van distribuir entre 85 entitats socials de les comarques lleidatanes, la qual cosa representa un 30% més de productes respecte a les 1.800 tones que es repartien abans de la pandèmia. La majoria es va aconseguir gràcies a l’excedent d’empreses alimentàries del territori, de les campanyes de recaptació solidàries com el Gran Recapte i del pla d’ajuts de la Unió Europea.

Abans que res, des de l’entitat van agrair la tasca dels més de cent voluntaris que l’any passat es van bolcar en l’atenció de les persones amb menys recursos. “La majoria del nostre voluntariat habitual eren persones d’avançada edat que, al principi de la pandèmia, van haver de quedar-se a casa al pertànyer a col·lectius de risc.

I el que hem vist és que desenes d’estudiants i gent jove van respondre a la nostra crida”, expliquen des de l’entitat, on van animar a no abaixar la guàrdia i continuar col·laborant per ajudar les persones en situació de pobresa. Per contextualitzar aquesta emergència, van apuntar que l’any passat un de cada deu veïns de la ciutat de Lleida ha rebut recursos del Banc.

Creu Roja reparteix 148 tones de menjar a 3.400 famílies de Lleida

Creu Roja distribuirà a partir d’avui més de 148.000 quilos d’aliment a 3.473 famílies vulnerables de les comarques lleidatanes, un servei que beneficiarà unes 11.240 persona. Seran 34 entitats socials de tot el territori, entre parròquies, ajuntaments i consells comarcals, els que s’encarreguin de repartir aquests ajuts bàsics.

Segons va explicar ahir Creu Roja, aquest pla d’ajuda s’emmarca en la primera fase del

Programa 2021 d’Ajuda Alimentària a les persones més desfavorides, que va engegar el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del fons FEGA.

tracking