SEGRE

SALUT AVENÇOS

L'Arnau de Vilanova permet als malalts renals crònics rebre hemodiàlisi sense sortir de casa

L'Arnau de Vilanova permet als malalts renals crònics rebre aquest tractament a domicili || Sis pacients participen en la prova pilot, amb previsió d'ampliar els beneficiaris

Foto de família de l’equip del Servei de Nefrologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Foto de família de l’equip del Servei de Nefrologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Servei de Nefrologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha engegat un nou programa d’hemodiàlisi domiciliària perquè pacients renals crònics no hagin de desplaçar-se a l’hospital tres vegades per setmana per sotmetre’s a aquest tractament. La primera fase pilot ha començat amb sis pacients que tenen instal·lada a casa una màquina per depurar la sang fora de l’organisme i que tenen a la seua disposició suport telefònic les 24 hores per part de l’equip de Nefrologia.

La previsió és incrementar el nombre de beneficiaris, ja que el programa està dirigit a tots els pacients renals de la regió sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran. Fins ara, els pacients a les comarques lleidatanes podien optar a hemodiàlisi a l’hospital o diàlisi peritoneal a domicili.

A diferència de l’hemodiàlisi, la diàlisi peritoneal consisteix a introduir el líquid de diàlisi dins de la cavitat abdominal i deixar-lo actuar durant unes hores. “A partir d’ara, a Lleida és possible seguir un tractament d’hemodiàlisi a casa de forma senzilla i segura”, explica Alfons Segarra, cap d’aquest servei a l’Arnau.

Aquest tractament domiciliari es du a terme en sessions de menor durada (entre dos i tres hores), un major nombre de dies a la setmana (normalment cinc) i aporta diferents beneficis.

Fins ara, a Lleidas’oferia hemodiàlisi a l’hospital o diàlisi peritoneal a domicili

Des del punt de vista físic, el sistema implementat permet un control de la hidratació més continu i més semblant al del mateix ronyó, cosa que millora els episodis de rampes i hipotensió; millora el control de les alteracions del metabolisme; permet una dieta més lliure, amb menys necessitat de fàrmacs; i agilitza la recuperació física postdiàlisi. Altres beneficis s’observen en el control dels símptomes relacionats amb l’ansietat, la depressió, la neuropatia urèmica i l’estat cognitiu.

Foto de família de l’equip del Servei de Nefrologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Foto de família de l’equip del Servei de Nefrologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.ICS LLEIDA

tracking