SEGRE

GUIA

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d’erradicar-lo el 2025

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025Agencia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pèrdua de llocs de treball i d’hores de feina en moltes famílies l’any de la pandèmia o el tancament de les escoles han contribuït a l’extensió del treball infantil, que atrapa 160 milions de nens al món, una xifra que allunya l’objectiu d’erradicar-lo el 2025.

En el Día Mundial contra el Treball Infantil, les entitats socials plantegen la necessitat i urgència d’actuar per posar en marxa mesures que corregeixin les debilitats identificades en la protecció dels nens i superin l’estancament que per primera vegada en 20 anys s’ha produït en aquesta meta que s’havia d’aconseguir en quatre anys.

Els nivells de pobresa més grans instal·lats en moltes famílies per la covid han afavorit l’augment del treball infantil i, en particular, del treball infantil perillós, especialment a Amèrica Llatina i El Caribe, alerta l’ONU.

Per al secretari d’Estat per a l’Agenda 2030, Enrique Santiago, no hi ha donar-se per vençut en aquest objectiu i opina que la decisió de Nacions Unides de declarar 2021 Año Internacional per a l’Eliminació del Treball Infantil és "una bona notícia i una oportunitat" per renovar els compromisos i aliances per acabar amb aquesta situació.

"A quatre anys d’assolir aquesta meta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible és necessari implementar actuacions i mesures urgents, si no va ser molt difícil aconseguir-ho", considera Santiago.

CREIX ENTRE ELS NENS DE 5 I 11 ANYS

El treball infantil ha augmentat per primera vegada en 20 anys i la pandèmia amenaça d’abocar el treball infantil a nou milions més de nens per a 2022, adverteix Nacions Unides. Per erradicar-lo el 2025, el progrés global hauria de ser gairebé 18 vegades més ràpid que en les últimes dos dècades.

Segons l’informe de l’Unicef i de l’Organització Internacional del Treball (OIT) presentat aquesta setmana els augments de casos més importants es registren entre nens de 5 a 11 anys -16,8 milions més que en 2016- i en suposen més de la meitat de la xifra total de menors.

"També ha pujat el nombre dels qui realitzen treballs perillosos, que ha passat de 72,5 a 79 milions, augmentat en 6,5 milions", destaca el director de l’Oficina de l’OIT per a Espanya, Joaquín Nieto. Per sectors, el 70 per cent dels nens treballen en tasques agrícoles, el 20 % en serveis i el 10 % industrial.

Si no es prenen les mesures adequades de forma accelerada, d’aquí a quatre anys hi haurà uns 140 milions de nens treballant, tenint en compte la velocitat dels canvis entre 2008 i 2016, vaticina.

A ESPANYA, NO ÉS UN PROBLEMA GAIRE GRAN

"A Espanya és una situació gairebé inexistent, però hem d’estar atents per evitar que sobre tot el marc creat de polítiques migratòries incapaces d’abordar integral i degudament aquesta realitat, faci que aquest problema comenci a estendre’s", ha alertat el responsable de l’Agenda 2030.

En relació amb l’arribada de nens migrants que estan sols, Santiago ha destacat que "el tràfic i l’explotació de menors en les seues diferents facetes en països europeus estan molt vinculats a problemes de regulació de les polítiques migratòries".

ONG DEMANEN DE PASSAR DE LES PARAULES ALS FETS

La cooperació espanyola és essencial en la batalla contra el treball infantil, però és urgent l’increment de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament i garantir un pressupost a accions dirigides a l’erradicació del treball infantil, assenyalen les entitats socials.

"Cal passar de les paraules als fets", opina Javier Ruíz Gaitán, del Grup Infància i Cooperació de la Coordinadora d’ONGD i la Plataforma d’Infància, i per a això també és necessari comptar amb lleis que garanteixin la responsabilitat de les empreses al nostre país i fora de les nostres fronteres.

"La data 2025 és molt propera i la tendència no és favorable d’assolir els objectius que ens havíem fixat, i si afegim l’impacte de la pandèmia tenim un panorama veritablement complicat per davant", argumenta el president de l’Unicef Espanya, Gustavo Suárez Pertierra.

Considera que la clau per acabar amb el treball infantil és resoldre la pobresa de les famílies, "que tenen la necessitat d’incorporar als nens perquè aporten i per reduir aquests riscos cal posar mesures de suport a aquestes llars vulnerables, amb prestacions per fill a càrrec, amb el Ingreso Mínimo Vital o de caràcter fiscal". EFE

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025Agencia

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025

La covid augmenta el treball infantil i allunya la meta d'erradicar-lo el 2025América Latina, epicentro creciente de la COV

tracking