SEGRE

DOCUMENTS TRÀMITS

Cap a la identitat digital

El nou DNI Europeu substituirà a partir del 2 d'agost vinent l'actual document nacional d'identitat, que passarà a ser obsolet el 2031 || Per més seguretat, incorpora un xip que inclou fotografia, empremtes dactilars i firma del portador, que el faran més difícil de falsificar

Imatge d'arxiu de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.

Imatge d'arxiu de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual Document Nacional d’Identitat ja té data de caducitat. El ministeri de l’Interior va presentar la setmana passada l’anomenat “DNI Europeu”, el primer document identificatiu amb certificat digital que serà d’obligat compliment a tota la UE a partir d’aquest estiu.

Aquest format incorpora un microxip que emmagatzema la foto, firma i empremtes dactilars del seu portador, per la qual cosa serà més difícil de falsificar. Encara que la normativa europea assenyala que és obligatori a partir del 2 d’agost, es podrà continuar fent servir l’actual fins al 2031, data en la qual passarà a la història.

A les comarques lleidatanes es començarà a expedir el nou format a partir de la segona quinzena de juliol, segons confirmen fonts policials a SEGRE.

L’entrada en vigor d’aquest nou DNI es produeix per complir amb el reglament 2918/1157 de la UE, que estableix una sèrie de característiques comunes que han de tenir els documents oficials d’identitat expedits pels seus Estats membres per homologar-ne l’aspecte i funcions entre els diferents països de la UE. D’aquesta manera, el nou format incorpora un microxip amb capacitat d’emmagatzemar la fotografia, la firma i les empremtes dactilars del seu portador, a més dels certificats d’autentificació i signatura electrònica.

De la mateixa manera, compta amb mesures de seguretat addicionals, tant visibles com invisibles, que juntament amb la presència del microxip el converteix en més difícil de falsificar que els seus predecessors. Això no obstant, la mida del document no tindrà canvis però sí modificacions a l’anvers i el revers.

A les comarques de Lleida el nou DNI Europeu es començarà a expedir la segona quinzena de juliol

Així doncs, s’hi afegeix el codi ES (corresponent a Espanya) i passa a ser bilingüe, en castellà i anglès, ja que la normativa europea obliga que, a més de l’idioma oficial del país, hi figuri un altre d’algun Estat membre de la UE. En el cas d’Espanya, s’ha elegit el castellà i l’anglès (que continua sent oficial a la Unió per Irlanda després de la sortida del Regne Unit), i ha exclòs el català del document, la qual cosa ha generat crítiques.

Així mateix, es preveu que durant els mesos vinents els ciutadans puguin portar el document d’identitat al telèfon mòbil gràcies a aplicacions oficials que preparen tant l’Estat espanyol com la UE.

L’objectiu és que amb la versió per al mòbil l’usuari pugui acreditar la seua identitat i utilitzar la signatura electrònica. En el cas de l’aplicació europea, l’objectiu és que serveixi com a mecanisme de comunicació amb les administracions a diferents nivells per a gestions burocràtiques o el pagament d’impostos o multes. També durant els mesos vinents el Govern espanyol té prevista la implantació del DNI Exprés, un sistema d’expedició semiautomàtic que promet reduir els temps d’espera en les renovacions ordinàries així com incrementar la seguretat a l’hora d’obtenir la fotografia de manera presencial.

Les claus

Característiques. Inclou la denominació en anglès National Identity Card i actualitza la seua imatge. Incorpora noves mesures de seguretat i un emmagatzemament que contindrà una imatge facial del titular i dues impressions dactilars a més de la firma. Per sol·licitar-ho, s’ha de demanar cita prèvia com fins ara i el cost serà el mateix que per renovació o pèrdua (12 euros).

Validesa. Serà de cinc anys com a mínim i de deu anys com a màxim. Els documents d’identitat actuals deixaran de ser vàlids a partir del 3 d’agost del 2031, per la qual cosa els ciutadans podran seguir amb el seu actual document fins que caduqui o arribi aquesta data límit.

Versió al mòbil. El ministeri de l’Interior ha anunciat que en els mesos vinents integrarà el DNI al telèfon mòbil per crear un document d’identitat digital. Això permetrà que el ciutadà pugui identificar-se amb el seu telèfon intel·ligent sense necessitat de portar el DNI físic a sobre.

Vista de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida, que començarà a expedir el nou DNI Europeu la segona quinzena de juliol.

Vista de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida, que començarà a expedir el nou DNI Europeu la segona quinzena de juliol.MAGDALENA ALTISENT

tracking