SEGRE

La calor dispara el risc de tenir un accident fins a un 22%

La calor dispara el risc de tenir un accident un 22%

La calor dispara el risc de tenir un accident un 22%

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures afecten la conducció, principalment a la sensació de fatiga al volant -que augmenta- i als reflexos, que es redueixen, de manera que el risc de tenir un accident al volant puja fins a un 22%.

De fet, com més alta és la temperatura, major és el perill. La vista i l’atenció queden afectades: per exemple conduir a una temperatura de 35 graus centígrads podria fer que el conductor deixés de percebre entre el 10% i el 20% dels senyals de circulació i incrementés els seus errors més d’un 30%. Tenint en compte que les badades són darrere de 8 de cada 10 accidents de trànsit, es tracta d’una dada important. Els experts, així mateix, apunten a un augment de l’agressivitat i del nerviosisme al volant. Dos factors gens positius, tampoc ja que l’estrès no augmenta de nou les possibilitats de patir un contratemps. En aquest cas un 28%.

A més i tal com indica Acierto.com, la calor no només afecta als conductors: les carreteres –especialment les més velles– també n'acusen l'impacte. Entre d’altres, es pot produir un despreniment del formigó, ruptures a la calçada, etcètera, amb el consegüent risc de veure’s implivsy en un sinistre. 

El cotxe és un altre dels grans perjudicats per les altes temperatures. De fet, la potència pot disminuir fins un 15% i s’incrementa el consum de combustible. També afecta la bateria i el sistema de frenada. Aquest últim pot arribar a temperatures crítiques quan en l’ambient hi ha una calor intensa. El líquid de frens, a més, s’evapora abans a l’estiu. També hi ha més probabilitat de patir una punxada i la banda de rodatge dels pneumàtics s’escalfarà molt més -ocasiona un desgast superior al 25.

Una altra de les conseqüències és el deteriorament de la carrosseria, ja que el sol fa que la pintura perdi brillantor i color en aquesta època de l’any. El mateix passa amb els elements plàstics de l’interior. Tots aquests factors, de nou, incrementen el risc de patir un contratemps a la carretera, tant accidents com avaries.

La falta de revisions i altres factors de risc

A més, segons les xifres d’Acierto.com, fins el 25% no revisa el seu cotxe abans de sortir de viatge i per regla general, 1 de cada 3 conductors reconeix que no passa les revisions estipulades pel fabricant del seu cotxe, i gairebé el 20% ignora quan ho ha de fer. Al voltant del 60% tampoc no canvia els pneumàtics a temps: el 46,2% ho fa després de recórrer amb ells més de 50.000 quilòmetres i l’11,7% després de superar els 65.000.

Una falta de previsió a què cal sumar un altre perill addicional: l’edat mitjana del parc automobilístic espanyol, que supera els 13 anys i que, previsiblement i fruit de la pandèmia, anirà en augment. Un altre factor de risc a l’hora de tenir un accident o un altre contratemps a la carretera. De fet, aquest tipus de vehicles són els principals protagonistes dels accidents amb víctimes mortals.

tracking