SEGRE

COPS DE CALOR

L'estiu passat van morir per l'excés de temperatura 1.857 persones, el 56% a l'agost

El grup d’edat més afectat va ser el de més de 74 anys

Els experts aconsellen no sortir al carrer durant les hores centrals del dia per evitar la calor.

Els experts aconsellen no sortir al carrer durant les hores centrals del dia per evitar la calor.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estiu passat es van produir 1.875 defuncions atribuïbles a l’excés de temperatura a nivell nacional, el 56 per cent d’elles es van produir el mes d’agost, mentre que el grup d’edat més afectat va ser el de més de 74 anys que van concentrar el 90 per cent de les defuncions, segons el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) de l’Istituto de Salut Carles III (ISCIII).

Durant 2020 s’estima que un 1,8 per cent d’excés de defuncions per totes les causes associades a l’excés de temperatura. La resta de l’excés de mortalitat identificat per MoMoCalor podria atribuir-se a causes diferents de l’excés de temperatura, com la infecció directa per COVID-19, la mortalitat indirecta de la pandèmia de COVID-19 o a qualsevol altra causa de defunció.

Aquestes dades, registrades a l’informe 'MOMOCalor d’Estimacions de la Mortalitat atribuïble a Excessos de Temperatura a Espanya, recullen el període comprès entre l’1 de juny i el 15 de setembre de 2020. Entre aquestes dates van ser freqüents els episodis càlids, destacant dos episodis de temperatures notablement per sobre de les normals. El primer va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 2 d’agost, i el segon entre el 6 i el 10 d’agost, ambdós catalogats per Agència Espanyola de Meteorologista (AEMET) com onades de calor.

A l’estiu de 2020, es va observar una gran heterogeneïtat geogràfica en les temperatures registrades a Espanya. I la mortalitat atribuïble a l’excés de temperatura a l’estiu de 2020 va ser superior a l’observada als estius de 2017 i 2018, però menor que als estius de 2019, 2016, 2015 i considerablement menor que l’observada a l’estiu 2003.

En les CCAA d’Aragó, Castilla La Mancha, Extremadura i Navarra, l’excés de defuncions atribuïbles a l’excés de temperatura es va situar per sobre del percentil 75 dels percentatges d’excés de mortalitat registrat en totes les CCAA, a l’estiu de 2020.

En zones del centre i aquest d’Andalusia, i en punts de l’est d’Extremadura, oest de Castella-la Manxa i sud-oest de Madrid, l’estiu va resultar extremadament càlid, és a dir, les temperatures van sobrepassar el valor màxim registrat per AEMET en el període de referència 1981-2010.

Els avisos de mortalitat Kairós -una eina que defineix diversos nivells de risc de mortalitat atribuïble a variacions de temperatura per excés (més calor) o per defecte (més fred)- de nivell 2 (risc moderat) i 3 (risc alt) es van llançar, en gran manera, a nivell de CCAA que a nivell nacional i es van concentrar en els períodes amb excessos de temperatura.

Durant aquests períodes les temperatures màximes a nivell nacional van assolir el llindar de tret de la mortalitat. A nivell local només algunes regions del nord-est i centre peninsular van superar els esmentats llindars.

tracking