SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

La pèrdua de pes podria indicar major risc de desenvolupar Alzheimer

Un estudi del BBRC conclou que la pèrdua de pes pot predir la presència de biomarcadors presents en la malaltia

La pèrdua de pes podria indicar major risc de desenvolupar Alzheimer

La pèrdua de pes podria indicar major risc de desenvolupar Alzheimer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pèrdua de pes podria ser un indicador de major risc de desenvolupar Alzheimer. Aquesta és la conclusió a la que arriba un estudi elaborat per investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC).

Els investigadors han detectat que les persones amb risc incrementat de desenvolupar la malaltia mostren una pèrdua de pes que podria precedir el deteriorament cognitiu en la malaltia. En concret, han detectat que la pèrdua de pes pot predir la presència de biomarcadors alterats de la malaltia d'Alzheimer, com l'acumulació de les proteïnes Tau i Beta-amiloide al cervell, en persones sense alteracions cognitives.

L'acumulació d'aquestes proteïnes indica un major risc i comença a detectar-se fins a 20 anys abans de la manifestació dels primers símptomes cognitius. Tenir-les però no implica necessàriament que s'acabi desenvolupant la demència.

Per dur a terme la recerca, els investigadors van analitzar l'associació entre els canvis de pes corporal i els biomarcadors de l'Alzheimer en 408 participants sense alteracions cognitives de l'Estudi Alfa +, impulsat per la Fundació 'la Caixa'. Els participants van pesar-se a diferents visites separades per un interval de quatre anys de mitjana i van realitzar tot un seguit de proves cognitives, clíniques i de neuroimatge.

Els resultats revelen que els participants amb un major risc d'Alzheimer havien perdut de mitjana un 1% del seu pes corporal per any, mentre que els participants amb menor risc, de mitjana, no havien experimentat pèrdua de pes durant el període de seguiment. Aquestes diferències es van observar tenint en compte altres causes potencials de canvis en el pes, com factors de risc cardiovascular o els nivells d'ansietat i depressió.

El principal autor de l'estudi, el doctor Oriol Grau, explica que una de les hipòtesis que s'ha desenvolupat és que l'Alzheimer afectaria directament una estructura del cervell anomenada hipotàlem, que és l'encarregada de regular el metabolisme i la despesa energètica del cos. En conseqüència, les seves alteracions podrien donar lloc a canvis en el pes corporal.

Grau afegeix que incorporar un indicador dels canvis de pes corporal en els índex de risc pot ajudar a predir quines persones tenen més risc de desenvolupar deteriorament cognitiu associat a l'Alzheimer. Així, es podria fer un seguiment més estret en pacients amb queixes cognitives que a més tenen pèrdua de pes, així com facilitar la identificació de persones que podrien beneficiar-se de proves més específiques o possibles estratègies de prevenció.

L'estudi s'ha publicat a la revista 'Alzheimer's Research & Therapy' i ha comptat també amb la participació d'investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, de Roche Diagnostics International, de la University Hospital de Suècia, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

tracking