SEGRE

Què s'ha de fer contra la picadura de la mosca negra?

L'helicòpter del COPATE fumigant contra a mosca negra al riu Segre, prop de la depuradora de Lleida.

L'helicòpter del COPATE fumigant contra a mosca negra al riu Segre, prop de la depuradora de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mosca negra ha intensificat la seua presència a Espanya fins arribar a la categoria de plaga, encara que al contrari del que es creï no és una espècie invasora sinó autòctona. Cada any, amb l’arribada de les altes temperatures, el nombre de persones que acudeixen als serveis sanitaris víctimes de la picadura d’aquest insecte és cada vegada més gran.

Aquest fenomen s’observa a Lleida sobretot en barris pròxims al Segre, ja que els rius amb plantes aquàtiques són un dels seus hàbitats predilectes. Així, la canalització del riu o La Mitjana són llocs on abunda aquest insecte. Cada any es duen a terme actuacions per minimitzar el seu impacte entre la població però es tracta d’una plaga difícil de combatre.

Com a mesures de precaució es recomana utilitzar repel·lents com el DEET o biocida citriodiol i evitar passejar a prop dels cursos dels rius a primera hora del matí i de la tarda o fer-ho amb peces que tapin cames i braços. També es pot instal·lar mosquiteres a casa. 

La picadura de la mosca negra és en realitat una mossegada, ja que la seua boca té forma de serra, amb la qual realitzen una ferida a la pell a la qual inoculen saliva, deixant de record un punt roig central acompanyat d’inflamació. En cas de picadura, cal evitar rascar-se la ferida i aplicar un producte calmapicaduras. Es pot valorar l’ús d’antiinflamatoris, antihistamínics o corticoides, segons els símptomes i característiques. En cas d’observar-se reaccions al·lèrgiques com a inflor als llavis o dificultat en empassar cal anar a Urgències.

El factor més positiu de la mosca negra és que no sol ser transmissora de malalties greus.

tracking