SEGRE

CORONAVIRUS VARIANT DELTA

La variant delta suposa el 4% dels casos, 3 punts més que fa una setmana

La variant delta suposa el 4% dels casos, 3 punts més que fa una setmana

La variant delta suposa el 4% dels casos, 3 punts més que fa una setmana

La variant delta suposa el 4% dels casos, 3 punts més que fa una setmanaEFE/JP Gandul

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variant B.1.617.2 o Delta suposa el 4 per cent dels casos detectats a Espanya, tres punts més que fa una setmana, si bé la predominant segueix sent la B.1.1.7 o Alfa, encara que amb moltes oscil·lacions entre comunitats, en algunes de les quals ha baixat del 60 per cent.

Així consta en la nova actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 de més impacte i interès en salut pública a Espanya, elaborada pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat.

El document adverteix que cal tenir en compte que la informació per conèixer la incidència de cada variant procedeix de dos fonts: de la seqüenciació del genoma, que permet l’anàlisi completa de totes les possibles mutacions presents i la seua assignació a un determinat llinatge.

L’altra són les proves de garbellament mitjançant PCR, capaços de detectar una o diverses mutacions específiques que permeten fer una identificació "presumptiva" de les variants que comparteixen aquesta mutació.

Totes les autonomies estan duent a terme activitats de vigilància basades en la seqüenciació, però la informació disponible en el Sistema de Vigilància a Espanya (SiViEs) "és encara limitada" i les dades més recents procedeixen només d’11 comunitats: Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Múrcia, Navarra, La Rioja, i Ceuta i Melilla.

Al que cal sumar que les tècniques de seqüenciació completa són molt més lentes que els garbellaments amb PCR.

D’aquesta forma, el fet que no hi hagi dades de totes les comunitats i que no totes contribueixin en igual proporció, juntament amb retards de la informació, que fan que les últimes setmanes siguin "poc valorables", els percentatges reflectits "no són representatius a nivell nacional".

Atenent aquestes premisses, i segons les dades preliminars de seqüenciació, en la setmana 22 (del 31 de maig al 6 de juny), les variants que més espai han guanyat són la B.1.351 o Beta, originada a Sud-àfrica; la B.1.617.2 o Delta, predominant en l’Índia; i la B.1.526 o Iota, detectada per primera vegada a Nova York.

Des de fa aproximadament 8 setmanes, destaca el document, la variant Gamma o P.1, estesa principalment al Brasil, s’ha mantingut en percentatges entorn del 3 % en els garbellaments aleatoris.

La variant Delta va començar a aparèixer en els garbellaments en les 5 últimes setmanes amb valors per sota de l’1 %; en aquesta setmana 22, el percentatge entre el total de mostres seqüenciades i entre aquelles seleccionades de manera aleatòria se situa entorn del 4 %, 3 punts més que l’última actualització de l’informe de la setmana passada.

Però, avisa, "el nombre de seqüències per a aquella setmana és encara petit" i podria "tenir canvis en les properes setmanes a mesura que augmenti el nombre de resultats disponibles".

Una comunitat ha notificat tres brots causats per aquesta variant amb 25, 21 i 16 casos cada un, respectivament. En una altra autonomia s’ha detectat un brot amb 5 casos confirmats i diversos sospitosos pendents de confirmar.

El CCAES destaca també l’augment del llinatge B.1.621 (prevalent en Colòmbia) conseqüència de 25 brots detectats en una comunitat, que inclouen un total de 320 casos vinculats (d’ells, 30 d’ingressats, 7 a UCI i 2 de morts). Vuit dels casos confirmats corresponen a fallos vacunals.

Mentrestant, les dades llançades per l’altra tècnica, la de PCR específica, molt més ràpida que la seqüenciació, mantenen la variant Alfa com la predominant, representant entre el 58,7% de les Balears al 100 % de Melilla.

Malgrat el seu predomini, "és important continuar vigilant" la seua prevalença, ja que un descens "podria ser un marcador indirecte de l’expansió d’altres variants".

De fet, les oscil·lacions més importants que es venen donant les últimes setmanes podrien "reflectir una influència de brots més gran d’altres variants en el cribratge aleatori".

Serà al llarg de les properes setmanes quan es podrà observar "si es tracta de canvis puntuals o si realment existeix un descens mantingut de la freqüència d’Alfa en favor d’altres variants".

Les altres dos VOC (les de més impacte per a la salut pública) són les Beta i Gamma, que fins el 13 de juny han presentat un percentatge de casos compatibles amb elles (les PCR no distingeix si és una o una altra) es troba en un rang entre 0 % i 14 %, excloent comunitats en les quals aquella setmana el garbellament no va ser aleatori sinó dirigit als casos de diversos brots.

tracking