SEGRE
Els alumnes de sisè de Primària del col·legi La Mitjana, durant les proves ahir al matí.

Els alumnes de sisè de Primària del col·legi La Mitjana, durant les proves ahir al matí.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui s'acaba el curs escolar per als alumnes, però molts se'n van a casa amb una llista de deures que hauran d'entregar al setembre. En altres casos, són els pares que compren els típics quaderns d'estiu perquè el nen repassi el que ha après durant el curs anterior.

És positiu o no, que els nens facin deures o repàs a l'estiu? Hi ha opinions per a tots els gustos. 

Begonya Nafría, llicenciada en Pedagogía i investigadora del CIBERER (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares) Sant Joan de Déu assegura que l'estiu és una oportunitat per practicar activitats que fomentin l'aprenentage com viatjar, visitar museus o assistir a actes culturals. "Considerar que els nens han de realitzar tasques escolars en forma de deures durant les vacances d’estiu, mitjançant els tradicionals quaderns d’exercicis, pot portar-nos a entendre per error que el procés d’aprenentatge es dóna, bàsicament, al centre escolar." Suggereix 10 opcions per aprendre fora de l'àmbit escolar:

  1. Realitzar una activitat setmanal atractiva amb la família i detallar l’experiència en un diari amb la finalitat d’exercitar les habilitats relacionades amb l’escriptura. 
  2. Crear un “quadern de viatge” on el petit relati o projecti les seves vacances. Hi hauria d’incloure mapes, fotos, dibuixos, etc. D’aquesta manera, el nen integrarà la capacitat d’investigació i de creació amb diferents habilitats més enllà de les relacionades amb l’escriptura. 
  3. Activitats culturals i de socialització: visites a museus, concerts a l’aire lliure, cine en família, etc.
  4. Solidaritat: compartir moments amb persones (gent gran, nens, necessitats, persones amb necessitats especials, etc.) que puguin requerir la nostra ajuda. És bàsic inculcar als nens, des de petits, el concepte de la diversitat i que, a la vegada, coneguin les capacitats/limitacions que tots podem tenir. 
  5. Lectura diària de llibres adequats a l’edat i els interessos del nen, deixant-lo col·laborar en la tria del llibre
  6. Activitats relacionades amb la lògica: jocs de taula, jocs d’ordinador/tablet, etc. Per adquirir certs conceptes matemàtics, n’és un exemple el potencial dels escacs.
  7. Iniciar o profunditzar en idiomes: lectures, dibuixos animats, pel•lícules, grups de conversa o campaments amb immersió a una llengua, etc.
  8. Practicar algun tipus d’esport, ja que és una activitat estimuladora a nivell cerebral. 
  9. Tasques que fomentin la creativitat com fer experiments a casa.
  10. Activitats artístiques: música, pintura, dibuix, etc.

Cristian Olivé, candidat al Premi Educa Abanca al Millor Professor d’Espanya i membre del màster universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària i Batxillerat a la Universitat Pompeu Fabra, recorda que tenir en compte l’opinió dels fills és essencial: “Potser s’hauria de plantejar a casa el debat de si els ve de gust realitzar tasques acadèmiques durant l’estiu o si s’inclinen més per activitats d’oci. Al final, els alumnes tenen dret a decidir què tipus d’estiu gaudir. Estic convençut que molts voldran repassar continguts, però uns altres desitjaran desfogar-se i arrencar a córrer”.

La pedagoga Yolanda Domínguez Frejo aconsella que si s’opta per un estiu amb deures, els pares han d’entendre que els nens han de descansar un temps —mínim, un mes o un mes i mig— sense fer res relacionat amb l’estudi. “La ment necessita desconnectar i tenir horaris més flexibles que durant la rutina dels altres mesos de l’any”, explica la pedagoga. “La resta del temps, sí que els ve molt bé recuperar certs hàbits de treball que, segons l’edat, podrien ocupar de mitja hora a una hora i mitja diària”, conclou.

tracking