SEGRE

SALUT ARTS

Música per a l'autoestima de persones amb trastorn mental

Primer projecte conjunt entre l'Orfeó Lleidatà i l'Hospital Santa Maria

La majoria dels usuaris han tocat en públic per primera vegada a la seua vida amb aquest projecte.

La majoria dels usuaris han tocat en públic per primera vegada a la seua vida amb aquest projecte.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

L’Orfeó Lleidatà i l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida van celebrar junts ahir el dia de la música amb la presentació d’un combo de música moderna integrat per set persones amb trastorn mental sever, usuàries del servei de rehabilitació comunitària de l’Hospital. Es tracta d’una iniciativa que utilitza la música per millorar l’autoestima dels usuaris a partir d’una dinàmica grupal i rutines actives.

El taller va començar fa tres mesos i està format per usuaris d’entre 20 i 45 anys que, encara que ja havien tocat algun instrument, per a molts era la seua primera vegada tocant en grup. “La música és terapèutica per si mateixa.

Però si a això afegim que els nostres usuaris han adquirit el compromís de venir, tocar i assajar durant tants dies aconseguint una motivació i creant una rutina, això és el que els omple i al final els fa feliços”, va comentar Pere Juan, educador del servei de rehabilitació de l’Hospital Santa Maria. Una vegada per setmana durant tres mesos, els set usuaris que han participat en aquest projecte han acudit a sessions d’assaig al costat de professors de l’Orfeó Lleidatà amb l’objectiu de potenciar la recuperació i exercir un canvi en les seues vides.

“Són un grup molt heterogeni. Hi ha un músic, però la resta no agafaven un instrument des de petits o fins i tot no han tocat mai”, va explicar Josep Maria López, professor de música de l’Orfeó.

Després dels bons resultats d’aquesta experiència, i en el marc de la col·laboració entre l’Orfeó i l’Hospital Santa Maria, aquest mes de juliol es realitzaran diverses sessions de musicoteràpia dirigides al mateix col·lectiu. Un fet que amplia horitzons i consolida l’ús de la música com una eina d’inclusió i de millora del benestar emocional.

Els 14 anys, una edat clau

Un estudi internacional entre 708.561 pacients, codirigit per especialistes de l’Hospital Clínic, ha conclòs que els trastorns mentals sorgeixen majoritàriament en les primeres dos dècades de vida, i de manera preferent als 14 anys.

Símptomes depressius postpandèmia en gent gran

La Marea Pensionista de les Terres de Ponent es va tornar a concentrar ahir a la plaça Paeria en defensa del sistema públic de pensions, en un acte que va posar l’accent en els efectes de la pandèmia en la salut mental dels grans. L’activitat va començar amb la lectura d’un manifest que, entre altres qüestions, va reclamar una pensió mínima del 60% del salari mitjà i l’eliminació de la bretxa de gènere d’aquestes pagues.

Tot això a fi d’aconseguir “unes pensions dignes per avui i per demà”. Una de les convidades d’ahir va ser la vicepresidenta de Salut Mental Catalunya, Eva Barta, que va oferir un parlament en el qual va posar de manifest que “una de cada quatre persones pateix un problema de salut mental al llarg de la seua vida i, en el cas de l’1% de la població, seran trastorns greus”.

Segons Barta, la pandèmia ha posat de manifest la falta de recursos assistencials i va reclamar un model d’atenció integral i proper. Per la seua part, el psiquiatre Àngel Pedra va constatar un gran augment de les simptomatologies depressives després de la crisi sanitària i el consegüent confinament domiciliari.

En el cas dels menors d’edat, els experts han registrat un augment dels trastorns alimentaris i d’autolesions que, en els casos més greus, deriven en intents de suïcidi..

La majoria dels usuaris han tocat en públic per primera vegada a la seua vida amb aquest projecte.

La majoria dels usuaris han tocat en públic per primera vegada a la seua vida amb aquest projecte.AMADO FORROLLA

tracking