SEGRE

ÒBITS NOBLESA

Adeu al baró de l'Albi als 90 anys

Carles de Montoliu va morir a Madrid i les seues cendres reposaran a Montsonís || Va impulsar la fundació Castells Culturals de Catalunya i va obrir les fortaleses al turisme

Imatge del baró de l’Albi al castell de Montsonís.

Imatge del baró de l’Albi al castell de Montsonís.LORENA METAUTE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles de Montoliu, baró de l’Albi, va morir dimecres a Madrid als 90 anys. Fonts de l’ajuntament de Foradada van explicar que les cendres del noble català reposaran al castell de Montsonís, on tenia el seu quarter general. Carles de Montoliu va restaurar aquesta fortalesa i la va obrir al públic i va treballar des de la fundació Castells Culturals de Catalunya perquè altres propietaris de castells seguissin el seu exemple. Primer, des de Catalunya i des del 2002, en l'àmbit estatal. El cicle Música als castells va ser una de les activitats emblemàtiques que va impulsar des d’aquesta institució.

Carles de Montoliu també es va dedicar breument a la política. Va ser governador civil de Guadalajara entre el 1970 i el 1974. Es va presentar a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya el 1980 a les llistes de Centristes de Catalunya-UCD, però no va sortir elegit. També es va presentar per Convergència i Unió a les eleccions als consells comarcals del 1987 per la Noguera. Era pèrit agrícola i va ser senador del Cercle Eqüestre de Barcelona.

Des del 2007 era membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i el 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seua contribució a la defensa del patrimoni.

Carles de Montoliu, que al setembre hauria complert 91 anys, tenia una afecció renal que no va poder superar. Les seues restes tornaran al castell de Montsonís, on havia fixat la seua residència, en una data encara per determinar, ja que la seua família més directa viu dispersa en diferents països europeus. Ostentava el títol de baró de l’Albi des del 1977.

tracking