SEGRE

GUIA

El Tribunal de Comptes reclamarà dimarts a Puigdemont, Junqueras i uns altres 40 excàrrecs les desviacions per Diplocat

Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La liquidació provisional se sumarà als 4,1 milions en què es va xifrar el referèndum i ja van ser consignats

Un total de 42 ex alts càrrecs independentistes, entre els quals es troben els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, a més dels recentment indultats Oriol Junqueras, Jordi Turull i Raül Romeva, coneixeran dimarts vinent la quantitat a què ascendeix exactament la liquidació provisional que ha fixat el Tribunal de Comptes per la seua responsabilitat comptable en la presumpta desviació de fons per a les denominades 'ambaixades catalanes’i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com a Diplocat.

Aquesta quantitat, que segons el diari 'El País’s’eleva inicialment a 5,4 milions d’euros, se suma als 4,1 milions d’euros que ja va calcular que va costar el referèndum il·legal de l’1 d’octubre de 2017 i que ja van ser consignades per persones de l’entorn independentista.

En el tràmit de dimarts vinent s’ha citat els representants legals d’aquestes més de quaranta persones per comunicar-los la quantia que, inicialment, la instructora de l’òrgan fiscalitzador considera que van desviar a aquesta xarxa d’ambaixades, i se’ls comunicarà la fiança que s’imposarà per respondre a una possible condemna.

En l’esmentat moment podran presentar al·legacions per ajustar alguns dels conceptes reclamats, i en l’acte seran presents tant la Fiscalia com l’Advocacia de l’Estat, a més dels representants legals de la Generalitat, de Diplocat, de les societats Abogados Catalans per la Constitució i de "Sociedad Civil Catalana, aquests dos últims personats com a acció pública.

ALGUNES AL·LEGACIONS ACCEPTADES

La quantitat presumptament desviada a Diplocat ha estat fixada després d’una instrucció en la qual els representants legals dels càrrecs investigats han pogut presentar al·legacions. Això ha permès ajustar a la baixa algunes quantitats reclamades i fins i tot treure determinades persones de la liquidació, segons les fonts consultades.

CITATS

Concretament, s’ha citat els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont; als exconsellers de Presidencia Francesc Homs, Neus Munté i Jordi Turrull; els exconsellers de Economía Andreu Mas Collel i Oriol Junqueras; i a l’exconseller d’Afers Exteriors i Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència (DAERIT), Raül Romeva.

També als que fossin secretaris generals Roger Albinyana, Amadeu Altafaj, Luis Bertrán, Albert Carreras de Odriozola, David Mascort Subirana, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro i Pau Villoria; a les interventores Generales de la Generalitat, María Vidal Ortí i Rosa Vidal Planella; i als interventors delegats, Jordi Serra Catalán, Javier Acín Biota, Virginia Astigarraga Pallarés i Francesc Cubel Creus.

També estan en la llista de presumptes responsables comptables, el secretari general del Diplocat, Alberto Royo, i els delegats de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, Regne Unit, França, Ginebra, Polònia, Estats Units, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Croàcia, Àustria i davant de la Unió Europea.

Cap d’ells no té l’obligació de comparèixer personalment a la seu del Tribunal de Comptes, sinó que poden estar representats pels seus advocats, als que se’ls informarà del detall de la reclamació de les quantitats presumptament desviades.

INFORME FISCALITZADOR

El Ple del Tribunal de Comptes va aprovar el 28 de març de 2019 un "informe de fiscalització relatiu a la destinació donada als recursos assignats a l’execució de les polítiques d’acció exterior de la Comunitat Autònoma de Catalunya, corresponents als exercicis 2011-2017", a instàncies de la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes.

L’esmentat informe revela que es van detectar despeses no justificats, subvencions 'a dit’i contractes fraccionats per eludir controls. El fiscalitzador va concloure que bona part d’aquests fons públics es van utilitzar per promocionar a l’estranger el desafiament independentista, incomplint la legalitat i envaint competències de l’Estat.

El Tribunal Comptes ja va advertir que és impossible saber la finalitat i justificació de tot el pressupost (416 milions en acció exterior entre 2011 i 2017), ja que les anomenades 'ambaixades’gaudien d’autonomia financera i mancaven de control, i tot això va derivar en actuacions al marge del seu marc competencial i fora del seu àmbit geogràfic, incomplint per tant les seues funcions.

De fet, va assegurar no disposar de documentació justificativa de despeses de les 'ambaixades’per un import de 302.794 euros, sobretot del Regne Unit, Estats Units, Àustria, Croàcia i Polònia, i va detectar pagaments de 171.613 euros que resulten injustificats (despeses privades, pagaments a persones alienes a les delegacions, etc.

tracking