SEGRE

CIÈNCIA

La tecnologia més capdavantera: cascos de bomber amb làser per veure-hi entre el fum

La tecnologia més capdavantera: cascos de bomber amb làser per veure entre el fum

La tecnologia més capdavantera: cascos de bomber amb làser per veure entre el fum

La tecnologia més capdavantera: cascos de bomber amb làser per veure entre el fumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els avanços de Silicon Valley arriben fins els bombers d’aquesta zona de Califòrnia, on fan servir la tecnologia més capdavantera per lluitar contra el foc, com cascos amb rajos làser per veure entre el fum.

Aquest dispositiu, batejat per la seua empresa creadora com a C-Thru, sembla tret directament d’un videojoc, amb un "braç" làser que emergeix del lateral del casc i un visor transparent des del qual el bomber va dirigint la mirada.

Un canvi en les regles del joc

Poder entrar en un entorn fosc i amb fum, amb les de mans lliures i amb un dispositiu que permet veure el que hi ha a l’habitació i a les persones que puguin ser a terra és una cosa que "canvia per complet les regles del joc", compte a Efe Thomas Cuschieri, cap de la brigada de bombers de Woodside (Califòrnia).

Cuschieri i tres dels seus homes van anar a Menlo Park per a una demostració de C-Thru convidats pel seu amic, el cap de bombers d’aquesta localitat, Harold Schapelhouman. El departament de bombers de Menlo Park és el primer a tots Estats Units que utilitza aquesta tecnologia.

A l’estil de les injuriades ulleres Google Glass, C-Thru va "imprimint" sobre la imatge real, de manera que el bomber passa de veure-ho tot negre a poder distingir els contorns de les parets o el mobiliari -que apareixen en línies verdes- i els punts més calents de l’habitació, que es veuen en roig i inclouen, si es dona el cas, els cossos humans.

Raig làser i imatge tèrmica

Això s’aconsegueix mitjançant una combinació de làser -un raig de color verd que surt disparat del casc i que serveix per mesurar la profunditat- i tecnologia d’imatge tèrmica, que mesura la temperatura relativa de cada cos i mostra els punts més calents, permetent així detectar ràpidament on és el foc.

"Aquesta tecnologia ens permet actuar el doble de ràpid i, en una emergència, aquesta és la diferència entre poder o no salvar vides", diu a Efe el cap Schapelhouman, que des de 2013 va en cadira de rodes després de tenir un accident en caure d’una escala.

Ni Schapelhouman ni Cuschieri no van haver de buscar massa lluny per trobar a l’empresa creadora de C-Thru, Qwake Technologies, que té la seua seu a San Francisco, a menys d’una hora al Nord tant de Menlo Park com de Woodside, en una clara mostra de les sinergies entre diferents sectors que es creguin a Silicon Valley.

A un preu de 5.000 dòlars per dispositiu, el cap de bombers de Menlo Park va pagar a començaments d’aquest mes uns 200.000 dòlars per equipar els quaranta membres del cos, una inversió justificada perquè el producte ha estat dissenyat comptant amb les opinions dels professionals, que ho han estat provant durant els últims dos anys.

En una demostració per a Efe, el bomber Norman Bolaños, amb sis anys d’experiència al cos, s’endinsa, equipat amb C-Thru, en una cambra d’entrenament carregada fins a dalt de fum, mentre el seu cap, Schapelhouman, segueix els seus moviments mitjançant "streaming" des d’un monitor en una altra habitació.

"Abans anàvem a cegues. Quan no teníem visibilitat havíem de llançar-nos a terra i estar donant suport contínuament al peu contra la paret per orientar-nos i no perdre’ns. Ara no només no hem de fer això, sinó que podem anar fins i tot amb les de mans lliures", explica a Efe Bolaños mentre es retira meticulosament tot l’equipament en acabar la demostració.

tracking