SEGRE

Quant podràs estalviar amb la rebaixa de l'IVA de la llum?

L'IVA de la tarifa elèctrica baixa del 21 al 10% fins a finals d'any.

Quant podràs estalviar amb la rebaixa de l'IVA de la llum?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va anunciar la setmana passada la rebaixa del 21% al 10% de l’IVA de la llum, mesura que va entrar en vigor el 24 de juny. Aquesta decisió urgent arriba després del fort increment (un 43%) que ha experimentat la factura de la llum en un any.

Però aquesta rebaixa repercutirà realment en les nostres factures? L’IVA es mantindrà al 10%  fins final d’any, el que beneficiarà els consumidors amb una potència contractada de fins 10 kW. Tal mesura només s’aplicarà en el cas que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs se situï per sobre dels 45 euros per MWh. A més, el 10% s’aplicarà també als consumidors en situació de vulnerabilitat, independentment de la potència contractada i del preu del mercat. Una altra de les mesures que es durà a terme serà la de la suspensió de l’impost del 7% sobre el Valor de la Producció d’Energia Elèctrica durant el tercer trimestre de l’any.

Segons les dades de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), aquesta rebaixa de l’IVA al 10% suposarà per a les cases i les pimes un estalvi d’aproximadament 650 milions durant aquest 2021, el que suposarà uns 6 euros al mes per usuari i 36 euros fins final d’any.

Per la seua part, FACUA, que ja havia demanat anteriorment la rebaixa d’aquest impost, calcula un estalvi de 81 euros anuals (6,75 euros al mes) per a un consumidor amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 366 kWh al mes. D’altra banda, l’OCU afirma que l’estalvi mitjà serà un 14% del cost de la factura.

Des de l’organització de consumidors OCU calculen que rebaixar l’IVA al 10 % suposarà una rebaixa a la factura de 67 euros anuals. Es pot destacar que l’IVA s’aplica sobre l’import final del consum elèctric i no afecta els preus de la llum i serà provisional tal com va anunciar Teresa Ribera, la vicepresidenta quarta i titular de Transició Ecològica. A final d’aquest 2021 "es reavaluarà" la mesura "si el preu del gas i del CO2 ja estan en nivells més normalitzats i acceptables", tal com va explicar la ministra d’Hisenda.

tracking