SEGRE

Troben plaguicides al 34% dels aliments consumits a Espanya

Troben plaguicides al 34% dels aliments consumits a Espanya

Troben plaguicides al 34% dels aliments consumits a Espanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé la meitat dels productes alimentaris que es consumeixen a la Unió Europea (UE) contenen residus de plaguicides, segons un recent estudi científic internacional. Les milers de tones de plaguicides que es fumiguen cada any sobre collites, espais públics, jardins o vorals, exposen a agricultores i agricultors, les seues famílies i ciutadania en general a substància tòxiques que contaminen el terra, l’aigua, l’aire, la flora i fauna silvestre. Però a més, residus invisibles de pesticides queden als aliments, arribant directament als consumidors.

Ecologistes en Acció, al seu informeDirecto a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores, acaba d’assenyalar que la solució a aquest greu problema és que l’Administració espanyola compleixi la normativa i redueixi a la meitat l’ús d’aquest tipus de substàncies, que poden causa efectes tant aguts com crònics en la salut en l’ésser humà.

Els resultats mostren que la població espanyola està exposada a un elevat nombre de plaguicides a través de l’alimentació. En el 34 % de les mostres (927 sobre un total de 2.711 mostres) d’aliments s’han trobat residus de plaguicides. Aquest percentatge augmenta fins el 41,69 % en el cas de les fruites i verdures.

Els aliments amb més nombre de pesticides

Els aliments de venda a Espanya contenen una àmplia presència de plaguicides. Les fruites i verdures són el grup on s’han detectat el major nombre de residus de plaguicides (118 substàncies diferents). Els dos tipus d’aliments amb més nombre de plaguicides disruptors endocrins són els pebrots (13) i les pomes|illes (11). No obstant, el nombre total de plaguicides diferents que es van detectar va ser molt més elevat, 38 en el cas dels pebrots i 31 en el de les pomes|illes

Del total dels 137 plaguicides diferents que s’han trobat als aliments espanyols comercialitzats el 2018, que 53 d’ells (el 39 %) corresponen a plaguicides no autoritzats en l’actualitat.

Plaguicides no autoritzats a Espanya

L’informe també denuncia que Espanya continua utilitzant “un elevat nombre de plaguicides no autoritzats per la legislació europea”. Concretament, el 31% dels residus detectats pertanyen a plaguicides no autoritzats.

Però, segons Ecologistes en Acció, el percentatge real és encara més gran perquè AESAN deixa fora de l’anàlisi “els plaguicides més utilitzats en el camp”. Un exemple és el de l’1,3-dicloropropeno, que no s’analitza a les mostres “malgrat ser el tercer plaguicida més utilitzat el 2019 i cancerigen per l’IARC (Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer)”.

Els aliments orgànics en tenen menys

Els aliments produïts orgànicament, segons recull l’estudi científic, en el qual va participar la Universitat de Còrdova, “semblen donar lloc a una menor càrrega de plaguicides que els aliments produïts convencionalment: el 13,8% davant el 46% de les mostres contenien residus de plaguicides, i l’1,4% davant el 4,8% de les mostres tenien mesuraments que superaven els límits màxims recomanats (LMR) de residus, respectivament”.

Però els riscos dietètics dels plaguicides als aliments poden ser més grans, ja que, com recull l’estudi, el 29% de les mostres d’aliments analitzades tenien múltiples residus, amb un màxim de 29 residus diferents per mostra.

Les conclusions d’aquest estudi científic, que va analitzar la presència de pesticides a Europa, són similars a les recollides a l’informe d’Ecologistes en Acció, centrament en Espanya, país que és líder al continent en venda de plaguicides, amb un total de 75.190 tones el 2019, un 3% més que l’any anterior.

tracking