SEGRE

Tot el que has de saber si et pica una medusa

Els tentacles de la medusa es claven a la pell i inoculen el verí.

Els tentacles de la medusa es claven a la pell i inoculen el verí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa diversos anys que l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona adverteix del creixement de la població de meduses a les platges espanyoles, que arriben quan puja la temperatura de l’aigua del mar. Un creixement que es produeix tant nombre d’exemplars com en nombre d’espècies diferents, per la qual cosa el risc de patir una picadura de medusa durant un bany al litoral mediterrani és més alta que mai.

Les meduses estan dotades d'unes cèl·lules urticants el contingut de les quals alliberen per defensar-se d’algun perill o capturar preses. En el cas de l’ésser humà, la majoria dels incidents es produeixen per contacte accidental durant el bany, en ser trepitjades o manipulades.

Segons els especialistes, el primer que hem de fer en cas de picada lleu de medusa és abocar aigua del mar a la part del cos afectada, ja que té propietats curatives. És important no utilitzar mai aigua dolça, ja que les cèl·lules urticants podrien explotar i difondre més verí. També cal tenir en compte que no s’ha de fregar la zona de la picada.

Seguidament haurem d’observar la ferida i provar de localitzar els tentacles que poguessin haver quedat a la pell. En cas de trobar-los haurem d’utilitzar unes pinces per treure’ls amb compte. Als tentacles de la medusa hi ha un munt de fiblons de mida microscòpica causants del dolor, per això no els hem de tocar mai amb les mans. El millor és acudir al lloc de socorrisme de la platja.

Una vegada retirades les restes, podem aplicar gel (mai directament sobre la pell) durant vint minuts, no més. Cal intentar no rascar-se i protegir la zona del sol. Es pot prendre un analgèsic per al dolor i com a norma general, els símptomes haurien de desaparèixer en unes hores. Però si els símptomes es presenten amb molta virulència o duren massa ens hem de dirigir a un centre de salut o a un hospital.

En aquest sentit, és fonamental no esperar gaire, ja que algunes picadures de meduses poden ser mortals. Tant per les condicions de la mateixa persona com per la varietat de la medusa per si mateixa. Però com reconèixer-la? El mateix Institut de Ciències del Mar de Barcelona va posar en marxa fa uns anys el Projecte Medusa, on, a més de descriure els protocols adequats d’actuació en relació amb la presència de meduses a les nostres platges, inclou materials per aprendre a identificar algunes de les meduses més habituals del mar Mediterrani.

Així, al litoral d’Espanya podem trobar-nos espècies com Pelagia noctiluca (més coneguda com la medusa luminescent), Cotylorhiza tuberculata (la medusa ou ferrat), Velea velella (medusa vela porprada) o Rhizostoma pulmo ( medusa aguamala), a més d’espècies invasores com Physalia pshysalis (caravel·la portuguesa) o Carybdea marsupialis (la vespa de mar).

 
tracking