SEGRE

Encara més contagiosa: així és la variant lambda del coronavirus

Una de cada quatre visites al metge serà virtual després de la Covid

Una de cada quatre visites al metge serà virtual després de la CovidSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variant lambda és una nova modalitat del virus SARS-CoV-2, que causa la covid-19, recentment qualificada per l’OMS com a ‘variant d’interès’ (VOI). L’OMS explica que les mutacions víriques són inevitables i habituals i que la majoria no ofereixen alteracions significatives respecte a las soca original, però cal redoblar els esforços a l’hora de la detecció de nous símptomes o agudització dels ja coneguts.

L’OMS considera una mutació variant d’interès (VOI) si en comparació amb un aïllat de referència, el seu genoma té mutacions amb implicacions fenotípiques establertes o presumptes, i o bé, ha estat identificada com a causa de transmissió comunitària o de múltiples casos/grups de la covid-19, o ha estat detectada a múltiples països.

La variant lambda (llinatge C.37) s’ha detectat de manera puntual, per sota de l’1%, segons les dades disponibles en el Sistema per a la Vigilància a Espanya i Centre Nacional d’Epidemiologia. Va aparèixer per primera vegada al Perú a finals de l’any passat i per això se la coneix com la variant andina. A la regió peruana d'Arequipa, el 90% de casos de Covid 19 estan causats per aquesta variant, que actualment ja es troba present a més de 25 països. Fins al moment a Espanya no arriba a l’1% dels casos detectats.

La variant lambda és més contagiosa que la resta i està present entre la gent jove (fonts sanitàries estableixen en 28 anys la mitjana d’edat dels infectats per aquest nou cep|soca) encara que els infectats presenten els mateixos símptomes que en la resta de versions del patogen. Quant a la resistència a les vacunes, lambda no presenta, en principi, una resistència major als fàrmacs actuals i disponibles a Europa per frenar el coronavirus, per la qual cosa l’OMS insisteix que no es tracta d’un fenomen preocupant en el context de pandèmia.

Les soques que actualment estan classificats com de preocupació són les VOC, per les seues sigles en anglès. Es tractaria de l’alpha o variant britànica, la beta o sud-africana i la delta o índia. Quant a les VOI o variants d'interès són l’epsilon (sorgida el març de 2020 als Estats Units), la zeta o brasilera, la theta o filipina, la kappa (també sorgida a l’Índia) i l’esmentada lambda.

tracking