SEGRE

COMBUSTIBLE

La gasolina ha pujat una mitjana de 4,5 euros des d'abans de la pandèmia

Un 20% més cara que fa un any

Plafó de preus dels combustibles en una gasolinera.

Plafó de preus dels combustibles en una gasolinera.EFE/EMILIO NARANJO/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dijous 1 de juliol comença per a molts l’operació sortida de les vacances de l’estiu. A l’hora de proveir-se, es constata que la gasolina és una mitjana de gairebé 4,5 euros més cara que fa dos anys, en l'època prepandèmia, mentre el gasoil és entorn de 2,86 euros més costós que el 2019.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE), el preu de la gasolina ha pujat un 0,66 % en la setmana d’inici de l’operació sortida de l’estiu i ja és un 6 % més cara que abans de la pandèmia del coronavirus, mentre que el gasoil s’ha encarit un 0,65 % respecte a la setmana anterior i un 4,36 % si es compara amb 2019.

En màxims anuals 

Així, la gasolina es ven a una mitjana d’1,383 euros el litre, mentre que el gasoil ho fa a 1,246 euros, per la qual cosa ambdós carburants marquen màxims anuals.

D’aquesta forma, en l’actualitat, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa 76,07 euros, mentre que si es proveeix de gasoil, el preu és 68,53.

En canvi, fa dos anys, quan començava l’última operació sortida abans de la pandèmia, la gasolina costava 1,302 euros el litre, mentre que el gasoil ho feia a 1,194 euros el litre.

Així, omplir un dipòsit mitjà amb gasolina costava llavors 4,45 euros menys que ara, mentre que en el de gasoil, la rebaixa era de 2,86 euros.

Un 20% més car que fa un any

En comparació amb els preus registrats fa un any, quan el procés de desescalada s'havia acabat i es començava a recuperar la mobilitat, la gasolina es paga ara gairebé un 21 % més cara, front al gairebé 20 % que puja el gasoil.

Respecte a l’últim mes, la gasolina costa un 2,4 % més i el gasoil un 2,8 %, mentre que si s’analitzen els preus d’ambdós carburants des que va començar 2021, la gasolina i el gasoil pugen un 16,8 % i un 16,6 %, respectivament.

Ambdós carburants segueixen a l’alça des del mes de novembre passat, moment en què encara estaven en vigor les restriccions per contenir la segona onada de la pandèmia.

Malgrat això, els carburants es mantenen lluny dels seus màxims històrics que van assolir la setmana del 3 de setembre de 2012, fa gairebé nou anys, quan la gasolina costava 1,522 i el gasoil l’1,455 euros.

Així, la gasolina és ara un 9,2 % més barata que aquella setmana, mentre que el gasoil costa prop d’un 14 % menys.

tracking