SEGRE

Malalties que incapaciten per conduir segons la DGT

Cada 12 mesos, unes 26.000 persones no poden renovar el seu carnet de conduir

Hi ha malalties incompatibles amb la conducció.

Malalties que incapaciten per conduir segons la DGT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Renovar el carnet de conduir és un tràmit pel qual passen cada any milers de perones. Tanmateix, hi ha un petit grup que està inhabilitat per posar-se al volant per la seua discapacitat o pel fet de tenir una malaltia. Es calcula que cada 12 mesos, unes 26.000 persones no poden renovar la llicència per algun dels motius que contempla la Dirección General de Tráfico (DGT)

La majoria de malalties que es poden tractar no són incompatibles amb la conducció, però sí que porten algunes mesures per a les persones que les pateixen: en alguns casos s’augmenta la freqüència de les revisions dels conductors, que passa de deu a tres anys.

La visió és potser una de les parts més importants a la conducció. En cas de perdre visió, dependrà de les possibilitats de correcció: si amb l’ús de lents s'hi veu correctament, no hi ha problema. La pèrdua de visió en un ull incapacita per exercir de conductor professional.

En cas de perdre capacitat auditiva, s’ha d’utilitzar un audiòfon per conduir. Si no és possible, s'ha d’instal·lar un doble retrovisor a cada costat del vehicle i un de panoràmic a l’interior.

Les malalties neurològiques solen afectar les capacitats motrius i la coordinació dels moviments. És per això que hi ha algunes malalties neurodegeneratives que van minvant les esmentades capacitats i que acaben sent incompatibles amb la conducció, com l’Alzheimer, l’esclerosi lateral amiotròfica, l’esclerosi múltiple, el Parkinson o la malaltia pulmonar obstructiva crònica. En alguns casos, com l’epilèpsia, si el metge certifica que no s’ha experimentat cap episodi durant més d’un any es pot tornar a agafar el cotxe

En aquest apartat també s’hi inclouen els problemes cerebrovasculars o cardiovasculars. En cas de tenir un episodi d’aquestes característiques, com un infart o ictus, el permís de conducció quedarà suspès fins que un metge delimiti les capacitats que s’han vist afectades. És probable que passin diversos mesos fins que es pugui delimitar l’abast de les seqüeles. Els portadors de marcapassos tindran tres anys de vigència revisables quan hagi passat un mes des de la col·locació i si hi ha un informe favorable.

Pel que es refereix a les malalties oncològiques, normalment es pot renovar el permís per a un període d’entre 1 i 5 anys quan ja s’hagi superat el tractament.

Algunes malalties psiquiàtriques, com delírium, demències, trastorns d’ansietat, trastorns de la personalitat, depressió, trastorn obsessiu compulsiu, TDH, abús d’alcohol i/o drogues incapaciten per conduir, tret que es donin en situacions lleus i amb un informe mèdic favorable.

La DGT també alerta que les persones malaltes de Covid persistent hauran d’anar al metge perquè aquest avaluï si els símptomes són incompatibles amb la conducció. Algunes seqüeles d’aquesta malaltia infecciosa es tracten amb medicaments que poden influir en la nostra capacitat de conducció. Per això, cal llegir sempre el prospecte del medicament i en cas de tenir dubtes, consultar-les amb un professional.

tracking