SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA HOMENATGE

Una història per no oblidar mai

Un israelià reviu demà a Les el passat dels seus avis, que el 1942 van creuar el Pirineu des de França per fugir dels nazis || Visitarà l'antic hotel Franco-Español, on es van allotjar

L’antic hotel Franco-Español de Les, ara una casa privada.

L’antic hotel Franco-Español de Les, ara una casa privada.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Entre 1939 i 1944, prop de 10.000 jueus van arribar a Catalunya creuant el Pirineu, fugint així de la persecució nazi.

Uns 5.000 ho van aconseguir a través del Pirineu lleidatà. Entre totes aquestes històries de supervivència es troba la de Paula Zandmer-Cassen i Henri Cassen, un matrimoni jueu que va creuar a peu la frontera des de Banhèras de Luishon a Les, on van salvar la vida gràcies a Magdalena Duran Forcada, la que era propietària de l’hotel Franco-Español en aquest municipi de la Val d’Aran, i al metge Joan Navarro.

Segons va relatar la mateixa Paula a Mes mémoires de guerre −llibre que va escriure el 1985 per explicar als seus descendents com van fugir de l’holocaust durant la Segona Guerra Mundial i que els seus nets van publicar més tard, el 2014− l’octubre del 1942 el matrimoni va travessar la frontera que separava Espanya i França per una ruta clandestina, acompanyats de dos guies francesos.

A la ja per si mateixa difícil travessia es va sumar un altre desafiament: Paula, belga d’origen polonès que en aquell temps tenia 23 anys, estava embarassada de la seua primera filla. Després d’arribar a Les es van allotjar a l’hotel Franco-Español, la propietària del qual va poder impedir que les autoritats franquistes enviessin els fugitius de nou a França.

“Va fer tot el que va poder per salvar-nos”, va destacar Paula, que va recordar que “em va dir que pugés a l’habitació i que el seu cosí, que era el metge de la zona, em donaria un document per certificar que estava malalta i no podia moure’m.

Com a resultat, no podia anar al post fronterer francès com ens havien demanat. Vam poder guanyar temps mentre Henri es posava en contacte amb la delegació belga a Madrid”.

Al cap de setmanes de gestions, el matrimoni finalment va obtenir el visat que els va obrir les portes a Espanya i van poder continuar una fugida que més tard els va portar a Portugal.

Ara, gairebé vuitanta anys després d’aquesta gesta, l’israelià Eric Mauer seguirà les petjades que van deixar els seus avis mentre s’escapaven de l’holocaust. Acompanyat dels dos fills i de la seua dona, Mauer emprendrà demà el mateix trajecte des de Banhèras de Luishon.

Quan arribi a Les se celebrarà dijous al matí un acte de benvinguda de la mà de l’alcalde Andreu Cortés i de la neboda-neta de Magdalena Durán, María José Atienza, que va explicar que “abans que Eric contactés amb mi no sabia la història de la seua família. A casa era tabú parlar de la guerra”.

Les rutes de ‘Perseguits i Salvats’ La diputació de Lleida va posar en marxa el 2014 el projecte Perseguits i Salvats per reviure les rutes d’evasió dels refugiats jueus i altres ciutadans europeus que fugien del nazisme i del règim col·laboracionista de Vichy durant la Segona Guerra Mundial. Els itineraris, que actualment es poden fer amb bicicleta, vehicles 4x4 o fins i tot en raquetes de neu, transcorren per la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

L’antic hotel Franco-Español de Les, ara una casa privada.

L’antic hotel Franco-Español de Les, ara una casa privada.SEGRE

tracking