SEGRE

FAUNA SEGUIMENT

Naixen pollets de gall fer al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Capten imatges per primera vegada de l'eclosió d'aquesta espècie en perill

Una femella de gall fer captada vora el seu niu.

Una femella de gall fer captada vora el seu niu.PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha pogut filmar per primera vegada el naixement de sis cries de gall fer, una espècie en perill d’extinció que ja ha desaparegut al Pallars Jussà, segons va informar ahir TV3. Els pollets van trencar la closca el 29 de juny passat i, per aconseguir les imatges, es va col·locar un GPS de seguiment a la mare amb l’objectiu d’esbrinar la zona on niaria, a més de conèixer els perills a què s’enfronta aquesta espècie.

El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, va explicar a aquest diari que dels més de setanta nius de gall fer que s’han detectat en els últims deu anys, només la meitat han aconseguit tirar endavant. “L’augment de l’activitat humana (especialment durant els mesos d’hivern) i l’increment de poblacions d’ungulats salvatges com el cérvol són alguns dels factors que contribueixen a la disminució d’aquesta espècie”, alerta Garriga, que explica que les cries es troben ara en una de les fases crucials de creixement, per la qual cosa “és fonamental portar els gossos lligats a la muntanya, ja que tenen molt bon olfacte i fàcilment poden matar-les”.

La població de gall fer censada a l’Alt Urgell ha caigut més de la meitat en l’última dècada

L’any passat, els mascles censats de gall fer no arribaven als quatre-cents exemplars en el conjunt de Catalunya. Durant l’última dècada l’espècie ha patit una regressió de prop del trenta per cent a tot el Pirineu català.

Per àmbits territorials, la situació més greu es troba al Pallars Jussà, on els controls de seguiment que es van dur a terme l’any passat ja van constatar l’extinció del gall fer en aquesta comarca. A la Cerdanya, s’ha registrat una reducció de la població de fins al 71%, seguida de l’Alt Urgell, amb una disminució de més de la meitat, i la Val d’Aran, amb prop d’un 40%.

A la resta de comarques, les reduccions són menors, entre el 10 i el 20% (Pallars Sobirà, Ripollès), o presenten una situació de certa estabilitat, com a l’Alta Ribagorça.

Més de 260 espècies de fauna autòctona estan amenaçades ? La Generalitat té catalogades un total de 263 espècies de fauna autòctona com a amenaçades. Concretament, contemplen que 85 espècies tenen més risc de desaparèixer i 178 són “vulnerables”, amb un risc a mitjà i llarg termini.

tracking