SEGRE

ENTREVISTA CIÈNCIA

Marc Boada Ferrer: «Arribar a la Lluna ho va canviar tot»

«Arribar a la Lluna ho va canviar tot»

«Arribar a la Lluna ho va canviar tot»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exposició ‘Apollo 11’ de CaixaForum Lleida commemora el 52 aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna. Quin va ser el valor de la fita?

El mèrit psicològic és innegable. Quan l’any 1969 s’arriba a la Lluna, es trenquen les cadenes i es demostra que podem anar més enllà del nostre planeta. A més, probablement la nostra vida a dia d’avui seria molt diferent si no hagués estat per aquest avenç tecnològic.

Alguns van catalogar aquesta missió espacial com “la més ambiciosa de la història”.

El projecte Apollo va ser bestial, però amb el pas del temps han sorgit nous propòsits igual de fascinants (l’accelerador de partícules, el pla per viatjar a Mart i fins i tot el recent auge del turisme espacial...). D’altra banda, també podríem esmentar els avenços desenvolupats durant la pandèmia, hem assistit a l’esforç científic més gran comparable a l’Apollo 11, i l’estem vivint! En aquest sentit, podríem dir que l’arribada de l’home a la Lluna va ser l’avantsala a tots els avenços recents, encara que també ens va deixar amb molts misteris per resoldre.

És realment sorprenent que una missió així es pogués realitzar amb una tecnologia que ara sembla de joguet.

Totalment. Un telèfon actual és mil vegades més potent que el processador que Armstrong, Aldrin i Collins van utilitzar per viatjar a la Lluna. Era bastant primitiu, però fiable i assajat dins del que hi ha.

D’on naix i quina explicació creu que té aquest interès històric per la Lluna i l’espai?

Tots hem sentit fascinació per la Lluna, blanca i immòbil. Des del paleolític fins ara, és inevitable que alguns vulguin pujar-hi. Mil milions de persones (una setena part de la humanitat) voldrien fer-ho!

Quina importància tenen el periodisme i la divulgació científica per donar a conèixer aquest camp?

Un bon periodisme, capaç de demostrar que diàriament tots complim reptes increïbles, estaria molt bé. Així mateix, la ciència permet treure moltes conclusions, i afortunadament la divulgació ens dona l’opció d’atansar-les al públic de forma més senzilla i amena que a l’aula. Això és una virtut i un repte, perquè la docència permet expandir-te a molts registres diferents. Personalment tracto de viure el que conto en primera persona, i ho faig a través dels meus experiments. 

CaixaForum acaba la mostra ‘Apollo 11’ havent rebut 15.000 persones Després de sis mesos al centre cultural CaixaForum de Lleida, l’exposició Apollo 11 culminarà diumenge la seua estada a la capital del Segrià. Més de 15.000 persones han pogut visitar la mostra, dedicada a l’arribada de l’home a la Lluna, a través de diferents objectes, documents i mòduls interactius que mostren la gesta que va suposar el projecte Apollo 11. Coincidint amb el 52 aniversari de la fita, l’espai va acollir ahir el divulgador català Marc Boada, antic presentador del programa televisiu QuèQuiCom,que va oferir una conferència sobre la missió espacial a través d’experiments.

tracking