SEGRE

INICIATIVES INFRAESTRUCTURES

Setge als esllavissaments

El barranc d'Erill, inclòs en el projecte europeu Phusicos, un estudi que busca reduir el risc d'allaus per pluges intenses || La intervenció es prolongarà fins a l'abril del 2023

Foto de família dels impulsors i participants en el projecte Phusicos, durant la presentació ahir al barranc d’Erill.

Foto de família dels impulsors i participants en el projecte Phusicos, durant la presentació ahir al barranc d’Erill.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El barranc d’Erill ha estat seleccionat com a espai d’estudi en el projecte europeu Phusicos per reduir el risc de despreniments durant avingudes o pluges intenses que poden afectar Erill la Vall, nucli agregat de la Vall de Boí. Es tracta d’un projecte “ambiciós” d’investigació que pretén corregir els problemes d’erosió del terreny i de corrents d’arrossegament que poden arribar en forma de devessalls a aquest poble, tal com es va documentar al segle XX.

La intervenció, finançada per la Unió Europea amb 357.000 euros en el marc del programa Horizonte2020, començarà aquest mateix any i culminarà l’abril del 2023.

El projecte inclou mesures per limitar l’erosió del terreny i minimitzar l’energia dels rierols

L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, va destacar ahir, durant l’acte de presentació, la importància d’aquesta iniciativa “per intentar reduir el risc d’esllavissades” en la naturalesa i al poble d’Erill, situat a molt pocs metres del barranc. També es preveu divulgar els coneixements que s’extreguin d’aquest estudi entre els veïns i tècnics locals per potenciar solucions sostenibles en combinació amb mesures de correcció hidrològica o “tècniques dures”, constituïdes bàsicament amb formigó.

El projecte d’Erill ha estat seleccionat juntament amb tres més (dos de França i un d’Aragó) al tractar-se d’una petita conca poc intervinguda per l’ésser humà i amb molta informació i documentació tècnica prèvia, gràcies a estudis duts a terme des de l’any 2007.

D’altra banda, els experts han considerat aquesta zona com un laboratori a l’aire lliure per poder monitorar determinats comportaments del terreny, abans, durant i després de la intervenció i aplicació d’aquestes tècniques “verdes”, amb una combinació de vegetació per limitar l’erosió i construccions de fusta local per minimitzar l’energia dels rierols.

tracking