SEGRE

METEOROLOGIA ESTIU

La calor extrema fueteja Lleida

El primer pic d'altes temperatures d'aquest estiu va deixar ahir màximes de prop de quaranta graus en municipis com la capital || Tota la província està avui en alerta groga del Meteocat

Els termòmetres al sol van marcar ahir a la tarda valors desorbitats, com el del carrer Pi i Margall de Lleida, que va assolir els 53,5º.

Els termòmetres al sol van marcar ahir a la tarda valors desorbitats, com el del carrer Pi i Margall de Lleida, que va assolir els 53,5º.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Calor extrema, la que es va viure ahir a les comarques lleidatanes, que va fer patir de valent els veïns. I és que el primer pic d’altes temperatures d’aquest estiu va disparar els termòmetres del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) fins a gairebé 40 graus. La seua estació a Lleida-la Femosa va assolir els 39,8 graus, convertint-se ahir en el segon municipi català més calorós darrere de Gurb (39,9). Tot i així, veïns de la Portella van arribar a registrar a primera hora de la tarda als seus termòmetres més de 43 graus.

El rànquing de màximes el van copar també Sant Romà d’Abella, amb 39,2º; Organyà, Vilanova de Segrià, Tremp i Solsona, totes amb 39,1 graus, i Gimenells, on es van assolir els 39 graus. 

Lluny de donar una treva, aquest episodi d’intensa calor es prolongarà fins avui, quan les comarques del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell estaran en alerta taronja. La forta calor també arribarà a les cotes mitjanes i altes del Pirineu amb temperatures que podrien superar els 33 graus en municipis com Vielha, segons la predicció del Meteocat.

La forta calor arribarà avui a cotes altes del Pirineu amb temperatures de fins a 33 graus

En el conjunt d’Espanya, totes les comunitats autònomes, excepte Astúries, Galícia i les illes Canàries, van mantenir ahir activat l’avís (taronja o groc) per altes temperatures, que van arribar a superar els 41 graus.

Avui els termòmetres assoliran valors significativament alts a la meitat est peninsular, vall del Guadalquivir i les Balears, assolint els 40-42 graus a la vall de l’Ebre i sud de València. Precisament, Terol i Saragossa tindrà avís roig per aquesta raó i s’activaran els avisos en unes altres 23 províncies per altes temperatures, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia. Els experts recomanen extremar les precaucions, sobretot la població vulnerable com ancians o nadons.

CONSELLS

  • Hidratar-se. Beure molta aigua és d’allò més essencial quan les temperatures són tan altes per evitar la deshidratació. Així mateix, també és recomanable refrescar-se de forma habitual amb dutxes o peces humides.
  • Persones vulnerables. Majors de 75 anys d’edat que visquin sols o en habitatges mal condicionats per suportar temperatures extremes; malalts crònics; nadons; o també persones amb discapacitat que tinguin limitada la mobilitat.
  • Protegir-se. No sortir de casa durant les hores centrals del dia per evitar la calor i, en cas de no poder fer-ho, portar sempre a mà protecció solar, aigua i barret o gorra. Abstenir-se de fer exercici en les hores centrals del dia
  • Menjar. Evitar en la mesura que sigui possible els menjars copiosos perquè el cos no hagi de fer cap sobreesforç durant la digestió. Intentar refrescar la casa a la nit amb les finestres obertes i tancar-les de dia
Els termòmetres al sol van marcar ahir a la tarda valors desorbitats, com el del carrer Pi i Margall de Lleida, que va assolir els 53,5º.

Els termòmetres al sol van marcar ahir a la tarda valors desorbitats, com el del carrer Pi i Margall de Lleida, que va assolir els 53,5º.AMADO FORROLLA

tracking