SEGRE

Nestlé retira productes de 46 varietats de gelats després de la contaminació accidental amb òxid d'etilè

Nestlé retira productes de 46 varietats de gelats després de la contaminació accidental amb òxid d'etilè

Nestlé retira productes de 46 varietats de gelats després de la contaminació accidental amb òxid d'etilè

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons un llistat elaborat per l’associació de consumidors Facua hi hauria 46 varietats de productes elaborats per Froneri, empresa fabricant de gelats de Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties que podrien estar afectats per la presència de traces d’òxid|rovell d’etilè, com ja va succeir amb el fabricant Mars.

L’associació de consumidors aconsella als usuaris que tinguin productes afectats a les seues cases que no els consumeixin i els tornin als establiments perquè els reemborsin els diners. Pots consultar la llista en aquest enllaç facilitat per Facua.

Per la seua part, Froneri alerta en un comunicat al seu web de què es estan retirant "aquells lots de productes en els quals s’ha utilitzat l’ingredient que conté traces d’òxid|rovell d’etilè. Des que rebem l’alerta sobre la contaminació accidental de l’esmentat ingredient subministrado per un dels nostres proveïdors, hem pres mesures proactives", explica Froneri, que assegura que estan treballant "en plena cooperació amb les autoritats sanitàries per retirar els lots afectats dels punts de venda".

Des de l’empresa fabricant assenyalen que la quantitat del component afectat que s’utilitza és "ínfima" en el producte acabat i aclareixen que "en cas de consum d’algun producte afectat és molt poc probable que suposi un risc per a la salut dels consumidors".

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), del Ministeri de Consum, va emetre un comunicat dijous passat en què mostrava "preocupació pel problema que suposa la presència de residus d’òxid|rovell d’etilè en aliments", en el marc de l’alerta alimentària sobre aquesta matèria que es desenvolupa a tota la Unió Europea des de finals del mes de juny.

L’organisme anunciava la detecció de "la presència d’òxid|rovell d’etilè en alguns lots de l’additiu E410, que s’han utilitzat per a la fabricació d’aliments" i agregava que els nivells d’aquesta substància als aliments "són molt baixos i estan per sota del límit legal de 0,02 mg/kg", va explicar.

Així mateix, l’Aesan quanta amb un llistat amb informació relativa a les empreses alimentàries sobre la recuperació dels seus productes afectats en el qual figuren tant Mars com Froneri/Nestlé.

L’Aesan defineix l’òxid d’etilè com "un possible mutagen, possible carcinogen i possible tòxic per a la reproducció, podent tenir aquests potencials efectes en l’organisme", raó per la qual està prohibit el seu ús a la UE des de fa més de 20 anys.

Les traces d’aquesta substància podrien ser presents en matèries primeres d’origen vegetal destinades a consum humà directe, o que són utilitzades com|com a ingredients en la fabricació de diferents productes alimentaris o, al seu torn, com a matèria primera per a l’elaboració dels esmentats ingredients.

Les matèries primeres en les que, segons destaca l’Aesan, s’ha detectat fins el moment presència d’òxid|rovell d’etilè són: llavors de sèsam, pebre negre, cúrcuma, gingebre molt, llavor de psyllium, pols d’espirulina ecològica, llinosa orgànica, fenogreco ecològic, farina de blat sarraí, cafè verd orgànic i els additius alimentaris E410 (goma garrofí o garrofa) i E412 (goma guar).

tracking