SEGRE

La meitat dels catalans fa hores extra que no estan controlades ni pagades

La meitat dels catalans fa hores extra que no estan controlades ni pagades

La meitat dels catalans fa hores extra que no estan controlades ni pagades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos anys després de l’entrada en vigor de la Llei de control horari, la situació referent a les denominades ‘hores extra encobertes’ no ha millorat de la forma esperada: més de la meitat dels treballadors catalans (el 52%) realitza encara hores extra que no estan controlades o pagades.

En qualsevol cas, sí que s’aprecia una certa millora. Són les conclusions que es desprenen de l’Informe de InfoJobs sobre Control Horari i Cobrament d’Hores Extra. Si analitzem la quantitat d’hores treballades, l’Informe extreu que el 33% dels treballadors catalans fa més de 3 hores extra a la setmana que no estan controlades o remunerades. Concretament, el 13% fa més de 5 hores, un 20% treballa entre 3 i 5 hores i un altre 19% realitza una “mini jornada extra” (entre 1 i 2 hores).

Respecte al control horari, encara hi ha 1 de cada 4 treballadors catalans (25%) que assenyala que la seua companyia no registra les hores de la jornada laboral. I en paral·lel, el 38% dels professionals a Catalunya realitza hores extra sense rebre cap reconeixement a canvi.

Joves de 16 a 34 anys, el segment més perjudicat

Fins ara, el control horari no ha estat capaç de reduir les hores extra realitzades pels professionals espanyols i no pagades per l’empresa. En aquest sentit, el 19% de la població activa assenyala que fa entre 1-2 hores extra a la setmana no controlades o remunerades; un altre 19% indica que realitza entre 3-5 hores de més; i un 13% afirma fins i tot que cobreix més de 5 hores extra a la setmana sense rebre cap compensació econòmica.

Aquí, els joves de 16 a 34 anys formen part del segment més perjudicat: i és que fins 2 de cada 3 (el 62%) fa més d’una hora extra a la setmana no controlada ni pagada; i el 35,5% en fa tres o més.

Més conciliació, menys hores extra no pagades

Resulta també significatiu que, en aquelles empreses espanyoles on hi ha més presència femenina en càrrecs directius i més facilitats per a la conciliació, les hores extres realitzades descendeixen i es reconeixen més. En les companyies amb més d’un 50% de dones en càrrecs de responsabilitat el percentatge d’hores extra pagades ascendeix al 62%.

Al contrari, en les empreses on el percentatge de dones en càrrecs directius no arriba al 5%, aquesta dada cau al 49%. De fet, la progressió que existeix és directament proporcional: quan el percentatge de dones directives comprèn entre l’11 i el 20%, el percentatge d’hores extra remunerades puja al 54%; i en companyies amb entre un 21% i un 50% de dones en llocs de responsabilitat, la dada arriba fins el 60%

D’igual manera, aquelles empreses on hi ha facilitats per a conciliar, el percentatge d’hores extra pagades és del 58%, davant el 49% d’aquelles altres en les quals la conciliació és complicada. El mateix succeeix amb el nombre d’hores extra realitzades: el 55% de les empreses amb més d’un 50% de presència femenina en direcció|adreça no realitza cap hora extra; percentatge que descendeix al 40% quan parlem d’empreses amb entre un 5% i un 10% de dones en càrrecs directius.

Comandaments intermedis: mateix control horari que els especialistes i hores extres similars a les de directius i gerents

Per tipus de càrrec, podria dir-se que els comandaments intermedis espanyols viuen el pitjor de cada món. El 77% assenyala que està sotmès a un control horari (situació que es dona en el cas dels especialistes -76%- però no el dels directius i gerents: fins al 44% indica que la seua empresa no porta un control del seu horari); i, alhora, el 19% afirma que fa més de 5 hores extra a la setmana no remunerades (11% en el cas dels especialistes, i 22% en el cas dels directius i gerents).

tracking