SEGRE

SERVEIS SALUT

La Ribagorça reclama atenció pal·liativa domiciliària

Demanen accedir al programa PADES, que Salut promet implementar a la tardor

Part de l’equip PADES atenent un pacient al Pallars.

Part de l’equip PADES atenent un pacient al Pallars.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alta Ribagorça ha reclamat a la Generalitat disposar del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) al ser l’única comarca del Pirineu que no compta amb aquest recurs, segons la presidenta del consell comarcal, Maria José Erta. El programa l’integren experts en cures pal·liatives com metges, infermeres, treballadors socials i psicòlegs i en l’atenció a les persones amb malaltia crònica avançada.

La seua actuació es porta a terme al domicili i les atencions pal·liatives preveuen una atenció integral d’aquells pacients que es troben en un procés de final de vida. Segons Erta, aquest suport “és essencial per poder oferir un acompanyament als malalts terminals i a les famílies, així com ajudar-les a mitigar el patiment físic i emocional en situacions complicades en l’última etapa de la vida”. La presidenta del consell comarcal va demanar aquest recurs a la Generalitat, aprofitant una reunió de treball a la seu de la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran.

Els cinc professionals que donen cobertura al Pallars ampliaran el servei a l’Alta Ribagorça

Segons les dades del departament de Salut, en aquesta regió sanitària treballen tres equips PADES (Alt Urgell, Pallars i Cerdanya) que impliquen uns setze professionals entre metges, infermeres, treballadors socials i geriatres.

Al Pallars, són un metge, tres infermeres i una treballador social els que atenen més de quaranta pacients i, segons va destacar ahir Salut, aquest equip s’encarregarà de donar cobertura a l’Alta Ribagorça a partir de la tardor.

Recentment han ampliat tant els professionals com l’horari d’atenció d’aquest servei que dona cobertura domiciliària a malalts crònics o amb algun tipus de demència o problema neurodegeneratiu, entre altres patologies. I és que, arran de la pandèmia, algunes persones grans “han experimentat un descens funcional molt important, han empitjorat les patologies de base i ha augmentat la seua fragilitat”.

Més cobertura per als pacients crònics al Pirineu

La Generalitat ha reforçat aquest any l’atenció domiciliària a persones grans al Pirineu, amb l’ampliació de la cobertura del PADES a dotze hores diàries de dilluns a diumenge.

Els recursos addicionals han servit per incrementar el personal dels equips a la Cerdanya i el Pallars, amb la intenció que aquest últim també doni servei a l’Alta Ribagorça a partir de la pròxima tardor. A l’Alt Urgell també es preveu augmentar el nombre de professionals perquè passin a cobrir la franja horària de vuit del matí a vuit de la tarda els set dies de la setmana.

L’adjunt a la gerència d’aquesta regió sanitària, Miquel Abrantes, considera que des del CatSalut s’ha tingut una “especial sensibilitat” amb la regió, tenint en compte la disposició territorial i l’alt percentatge de població envellida.

tracking