SEGRE

Quin valor (econòmic) té una medalla d'or olímpica?

Maialen Chourraut, medalla de plata en k1

Maialen Chourraut, medalla de plata en k1EFE/ Enric Fontcuberta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les medalles olímpiques són un dels reconeixements més importants per a molts esportistes. Per tant, el seu valor és incalculable. Però i el valor econòmic de l'objecte en si? Quants diners val, una medalla d'or? És d'or massís? Quant pesa?

Fins als Jocs del 1912, que es van fer a Estocolm, les medalles d’or eren autèntics lingots rodons d’or massís, però després d’aquella edició les medalles van passar a ser de plata , amb un bany d’or. Si fossin d’or massís, ara valdrien uns 22.000 euros. L'or es va deixar d'utilitzar per motius econòmics però també perquè és un material molt més fràgil i mal·leable que la plata, així que les medalles que eren 100% d'or es deterioraven abans que les de plata i bronze.

Tenint en compte que actualment, les medalles d’or són mig quilo de plata recoberts per 6 grams d'or, i que el preu dels metalls preciosos va fluctuant, podríem calcular que entre la plata i l’or que la cobreix, una medalla valdria uns 600 euros. 

Aquest seria el preu de cost del material, però si hi afegim el valor simbòlic i sentimental, en una subhasta, una medalla d’or olímpica pot superar els 40.000 euros. El rècord el té una medalla d’or de l’atleta afronord-americà Jesse Owens (1936), que va guanyar a l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler i va superar els 1.100.000 euros.

tracking