SEGRE

JOVENTUT FORMACIÓ

Talent lleidatà al MIT de Boston

El lleidatà Manel Baradad ensenya els ordinadors a interpretar imatges com els humans || El 2011 va obtenir el millor resultat de la província a les proves d'accés a la universitat

Manel Baradad, de 27 anys, cursa un doctorat sobre Enginyeria Informàtica al Massachusetts Institute of Technology.

Manel Baradad, de 27 anys, cursa un doctorat sobre Enginyeria Informàtica al Massachusetts Institute of Technology.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lleidatà Manel Baradad pot presumir de tenir un expedient acadèmic d’allò més brillant. Després d’obtenir el 2011 el millor resultat de la província a les proves d’accés a la universitat (9,50), ara cursa un doctorat sobre Enginyeria Informàtica al prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston on, gràcies a una de les beques que atorga La Caixa per cursar estudis de postgrau a l’estranger, ensenya els ordinadors a entendre les imatges com ho fan els humans.

Ho aconsegueix mitjançant algoritmes que, de forma automàtica, hauran d’interpretar una gran quantitat de dades i actuar en conseqüència.

Aquesta tecnologia permet que vehicles de conducció autònoma siguin capaços de detectar una persona, a més de filtrar continguts a la xarxa de forma automàtica i millorar el reconeixement facial dels ordinadors, entre moltes altres aplicacions.

La meta professional de Baradad: formar part de l’equip d’investigació d’una gran empresa dels Estats Units, com Google o Amazon. 

Claver i politècnica

Aquest jove de vint-i-set anys va començar la seua etapa acadèmica al col·legi Claver i, segons explica, “sempre m’havia interessat tot allò relacionat amb la informàtica i la tecnologia així que, quan vaig acabar Batxillerat, vaig tenir molt clar que volia fer una carrera tècnica”.

Aquesta decisió el va portar a graduar-se en Informàtica i Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya, encara que ja va finalitzar la tesi de màster al MIT. “Vaig trencar una mica l’esquema familiar, ja que tots a casa s’havien dedicat a la medicina.

I la veritat és que, per ara, estic content amb la meua decisió i on m’ha portat, ja que m’ha permès aprendre moltes coses.” Pel que fa a la seua decisió de llaurar-se una carrera a l’estranger, explica que “els departaments d’investigació tecnològica són molt potents aquí als Estats Units, on es destina una gran quantitat de diners a aquesta matèria”.

Tot i que encara no es planteja tornar a casa, admet que “hi ha moltes coses de la nostra cultura que aquí no estan a l’altura i que sempre es troben a faltar, com la gastronomia. Però en l’àmbit professional, desafortunadament encara estem a la cua en desenvolupament tecnològic”.

I és que cada vegada són més els joves que veuen a l’estranger l’oportunitat de continuar amb els seus estudis o trobar millors oportunitats de feina.

Així ho certifica un estudi portat a terme per l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, que revela que des que va esclatar la crisi econòmica l’any 2008 van augmentar gairebé un 45 per cent els lleidatans d’entre quinze i trenta-quatre anys que viuen fora del país, fins a arribar a la xifra dels 19.557 l’any 2018. La precarietat dels contractes laborals i la falta d’inversió en investigació i desenvolupament són alguns dels motius que expliquen aquest èxode a l’estranger.

Segons aquest estudi, el salari brut mitjà d’un jove menor de vint-i-cinc anys era de 10.809 euros anuals a Espanya, mentre que per als d’entre vint-i-cinc i trenta-quatre anys s’acostava als 19.522 euros a l’any.

tracking