SEGRE

Com evitar que et robin a casa aquest estiu

Amb la fi del confinament i la relaxació de les restriccions, els robatoris en cases han augmentat

Fotografia il·lustrativa

Com evitar que et robin a casa aquest estiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’arribada de l’estiu, les llars de molts espanyols queden deshabitades durant uns dies i els lladres aprofiten l’ocasió per entrar a robar. No és estrany, doncs, que en els mesos d’estiu hi hagi més robatoris en habitatges. Una cosa semblant passa amb les okupacions.

Encara que el confinament de l'any passat va reduir en més del 27% els robatoris en domicilis, la relaxació de les mesures d’aquest any podria disparar les xifres. El comparador d’assegurances Acierto.com estima que avui dia atén un 5% més de parts per robatori durant els mesos estivals i que les assegurances per robatori responen a més de 380.000 robatoris en habitatge cada any. Si no et vols emportar un ensurt aquest estiu, aquí van uns consells per evitar riscos.

Com evitar robatoris i okupacions

No publicar en xarxes socials que vas de vacances és clau per evitar robatoris, sobretot si quan actuem d’aquesta manera tenim activada la localització o etiquetatge geogràfic.

Deixar les claus a un familiar o persona de confiança resulta molt recomanable, ja que podrà apujar i abaixar persianes, obrir les finestres de tant en tant, retirar l’acumulació de correu de la bústia i altres accions que facin pensar als lladres que hi ha gent a casa. Directament relacionat amb això, no s’aconsella abaixar les persianes per complet perquè la casa sembli habitada.

Una idea més sofisticada són els programadors i bombetes intel·ligents. Consisteix a programar la llum durant un temps perquè simuli que el domicili és ocupat.

El mateix passa amb deixar roba estesa. Es tracta d’un mètode molt senzill i dissuasiu. Encara que també s’ha d’evitar deixar-la molts dies, ja que podria avisar que no hi ha ningú a casa per recollir-la.

Finalment, un mètode infal·lible i que sovint foragita els lladres és instal·lar una alarma de seguretat o sistema de videovigilància.

Més enllà del robatori, és convenient tancar els subministraments i desconnectar els electrodomèstics de l’aigua i del gas per evitar fugues, incendis, inundacions i altres contratemps també relacionats amb l’assegurança de casa.

Com he d’actuar si roben a casa?

El primer en qualsevol cas serà trucar a la policia i interposar una denúncia. Resulta fonamental que no toquem res fins que arribi la policia i que, a posteriori, incloguem una llista detallada de tot el que ens han robat amb la seua corresponent documentació: factures, fotografies, etcètera. També podem ampliar aquesta llista a posteriori si ho desitgem.

Després de denunciar, haurem de posar-nos en contacte amb la companyia d’assegurances en un termini màxim de set dies i realitzar la reclamació corresponent. La companyia ens indicarà com procedir i enviarà un pèrit per valorar els danys causats i els objectes que han estat sostrets.

És important saber com ens assisteix la nostra pòlissa i quines situacions especials existeixen. Per exemple, si tenim un pany de seguretat, però no l’havíem activat, o si tenim caixa forta, però els béns de valor eren fora o si l’alarma no estava connectada. Es tracta de casos en els quals la companyia d’assegurances podria no respondre. Per això convé revisar el condicionat de la pòlissa, comprovar els seus límits i comparar cobertures abans de contractar l’assegurança de la llar. Així mateix, hi ha companyies d’assegurances que s’encarreguen del reemplaçament o reparació del pany, però no totes ho fan.

Les okupacions

En el cas de les okupacions, hi ha dues opcions: la primera és optar per una assegurança de la llar que, a més de cobrir els riscos bàsics, ofereixi cobertura en cas d’okupació il·legal. La segona opció és una assegurança de protecció jurídica que contempli les reclamacions en l’àmbit de l’habitatge i ens empari legalment si algú okupa la nostra casa.

Amb la prestació de defensa jurídica, la companyia es farà càrrec de les demandes de tercers i dels problemes legals fruit de l’okupació. Això sí, l’hauràs de tenir contractada abans que es produeixi el delicte per poder comptar amb la seua cobertura legal.

Això no obstant, és important assenyalar que la cobertura de defensa jurídica està pensada per fer-se càrrec dels costos del procediment i oferir suport legal, però no soluciona el problema dels desperfectes al domicili.

L’altra alternativa és contractar una assegurança antiokupes o bé una assegurança de llar a multirisc que aporti solucions en cas de danys materials. Abans de contractar una assegurança, és important comprovar que cobreix els danys per actes vandàlics o que inclou una garantia específica de danys materials causats durant una okupació. Es consideren com actes vandàlics als danys malintencionats sobre el continent i el contingut a excepció de les pintades, inscripcions, grafitis i similars.

tracking