SEGRE

Aquests aliments ens ajuden a ser una mica més feliços

Menjar de forma equilibrada afavoreix la nostra salut mental

Aliments amb serotonina i dopamina que ens ajuden a ser més feliços.

Aquests aliments ens ajuden a ser una mica més feliçosPixabay.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La serotonina i la dopamina, conegudes com les hormones de la felicitat, milloren el nostre estat d’ànim i benestar. En determinats casos, una teràpia per tractar la depressió o l’ansietat, requereix l’acompanyament de medicació, però tan bé és cert que en d’altres, almenys en els supòsits més lleus, una bona alimentació, acompanyada d’exercici físic, pot ser una excel·lent opció per pal·liar els seus efectes, o si més no ajudar-nos a ser una mica més feliços. Dins d’aquesta alimentació hi ha una sèrie d’aliments que afavoreixen que estiguem una mica més contents gràcies al seu contingut en serotonina i dopamina.

La serotonina, expliquen a la companyia d’assegurances de salut Sanitas, és un neurotransmissor relacionat amb el control de les emocions i estat d’ànim, i participa en els mecanismes que regeixen l’ansietat, la por, l’angoixa i l’agressivitat. També regula la secreció d’hormones, cas de la melatonina, una proteïna que condiciona el son. Així mateix, la serotonina regula la gana, causant la sensació de sacietat. Quan augmenten els seus nivells en els circuits neuronals genera sensacions de benestar, relaxació i satisfacció, mentre augmenta la concentració i l’autoestima.

Per la seua part, la dopamina és considerada com la causant de percepcions agradables i de la sensació de relaxació. El seu dèficit pot provocar hiperactivitat, falta de concentració i de motivació, així com baixa autoestima.

La revista online especialitzada en psicologia www.lamenteesmaravillosa.com enumera aliments que augmenten la serotonina i la dopamina combatent els estats depressius o el simple desànim. Després d'advertir de la literatura que informa d’una sèrie de productes que per si mateixos són capaços de tractar la depressió, aquest portal de salut mental afirma que hi ha aliments que pels seus components nutricionals afavoreixen i potencien aquesta química cerebral capaç d’alleujar la simptomatologia associada a la depressió, millorant, a més, el nostre humor. Tanmateix, una cosa que ens deixen clar múltiples estudis, és que no hi ha cap aliment capaç de resoldre per complet qualsevol trastorn depressiu.

Els aliments que ens ajuden a ser més feliços

Potser l’aliment preferit a l’hora d’augmentar la serotonina i la dopamina sigui la xocolata, preferentment negra, ja que és la més pura i la que conté menys sucre. Aquest aliment ens proporciona exorfina, un analgèsic natural que redueix el dolor, i també ens ofereix tebromina, una substància similar a la cafeïna que ens injecta energia, precisen al portal dedicat a la psicologia.

La pinya tampoc no pot faltar en la nostra dieta, ja que alleuja l’ansietat i afavoreix la concentració i la motivació. I si la prenem a la nit, ajuda a produir melatonina, l’hormona del son.

D’altra banda, el nostre cervell necessita de forma regular una aportació d'Omega-3 per millorar l’atenció, la memòria o l’estat d’ànim, raó per la qual el salmó o el verat són dos aliments que no poden faltar a la nostra nevera. Ambdós peixos són rics en vitamines del complex B, nutrients que afavoreixen la producció de serotonina i dopamina, igual com ho fan els cigrons. Aquest llegum és conegut ja des de l’antiguitat per les seues virtuts per millorar l’estat d’ànim i proporcionar-nos energia addicional.

El pebrot, sobretot el roig, augmenta igualment els nivells de serotonina i dopamina. El seu color ens adverteix de la seua riquesa d’antioxidants, "i això li encanta al cervell", mentre que la capsaïcina, el compost químic que produeix la sensació de coïssor quan l’ingerim, augmenta la nostra producció d’endorfines, la qual cosa eleva el nostre benestar. Per promoure el nostre i equilibri i benestar, millor consumir-lo natural.

Finalment, no es poden passar per alt les llavors o pipes de gira-sol, que al marge de ser riques en triptòfan, l’aminoàcid essencial per produir serotonina, tenen elevats nivells d’antioxidants i magnesi, un mineral necessari per a la salut del nostre cervell.

La importància d’una dieta equilibrada

Encara que aquests aliments ens aportin felicitat, Inés Navarro Blanch, secretària general del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, considera que la millor manera d’evitar l’estrès, la depressió o l’ansietat implica observar una dieta equilibrada i "que sigui variada i entrin diferents grups d’aliments, ja que tenim tendència a no variar en aliments que considerem com a principals."

Alerta també de la tendència als dejunis intermitents, "que ara estan de moda", i del fet que "l’estrès fa que ens saltem menjades i que en la següent ingesta abusem, o per quantitats o perquè anem a un grup d’aliments que no són tan saludables o perquè en aquell moment ens sacien més, o perquè estem estressats i mengem el que ens ve de gust". A conseqüència d’això, afirma, "entrem en una dinàmica de començar a menjar de forma no saludable. I desequilibrar-nos nutricionalment quant a aliments també ens desequilibra mentalment".

A més de menjar de forma variada, Navarro Blanch ens insta a què reduïm el consum de sal. "Tenim tendència a menjar aliments amb molta sal, perquè ens fa la sensació que ens sacien més, però no és així i són perjudicials."

En contraposició, la nutricionista ens insta a menjar aliments integrals "que són saludables i tenen tendència a sadollar", així com a prendre molta fruita, "perquè la fruita porta molta aigua i ens omple en un moment delicat de pic d’ansietat". 

Navarro Blanch insisteix en la importància d’observar una alimentació variada en favor de la salut mental, al·legant que, "encara que no ens n’adonem, en entrar en l’equilibri de la varietat el nostre organisme està més tranquil i ens sentim millor".

Segons la dietista-nutricionista, pel que fa a la serotonina i dopamina, sí que hi ha aliments que tenen un contingut superior, encara que l’equilibri està a complir la varietat d’aliments. "Cada aliment té unes propietats nutricionals que el diferencia, per la qual cosa és important enriquir la nostra alimentació amb molts grups d’aliments, perquè cada un ens aporta una cosa beneficiosa per a la nostra salut", conclou Navarro Blanch.

tracking