SEGRE

SOLSONA RENÚNCIA

Un col·lectiu de sacerdots progressistes: “Esperem que el bisbe que arribi ens escolti a tots”

El Fòrum Ondara, sorprès per la marxa de Novell, amb qui va tenir picabaralles

El col·lectiu LGTBI La Cugula va celebrar dilluns una “festa de comiat” de Novell a Solsona.

El col·lectiu LGTBI La Cugula va celebrar dilluns una “festa de comiat” de Novell a Solsona.LA CUGULA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els motius concrets de la renúncia “per motius personals” de Xavier Novell com a bisbe de Solsona, en una decisió sense precedents a Catalunya, continuaven ahir sense saber-se. La decisió del prelat, de 52 anys, ha causat molta sorpresa i estranyesa. La marxa també obre nous interrogants entre la diòcesi, ja que es desconeix qui en serà el relleu. De moment i de manera temporal, serà el bisbe de Vic, Romà Casanova, que el substituirà com a administrador apostòlic.

El Fòrum Ondara, un col·lectiu d’una vintena de sacerdots del bisbat de caràcter progressista, espera no tenir les desavinences que va tenir amb Novell i que s’evitin les nombroses polèmiques que ha protagonitzat per les seues decisions o afirmacions. Fermí Manteca, rector de Torà i membre del col·lectiu, va afirmar ahir a aquest diari que “esperem que el bisbe que arribi sigui dialogant i escolti tots els capellans i no només alguns”.

En aquest sentit, va comentar de Novell que “hem estat crítics amb ell i hem estat en desacord en diverses ocasions perquè feia coses sense consultar, com suprimir els arxiprestats”. Així, al nou bisbe li demanen “que es deixi aconsellar per tots els capellans i sigui prudent i comprensiu amb la realitat d’aquesta diòcesi, amb un entorn rural i comunitats petites”.

Quant als motius de la marxa de Novell, Manteca va afirmar que, “encara que ens ha agafat per sorpresa a tots, suposo que fa temps que ho devia estar gestionant perquè el papa ja ho ha acceptat”. Manteca es va reunir l’última vegada amb el bisbe fa un mes.

De fet, l’última aparició de Novell en una notícia al web del bisbat és de l’11 de juliol, quan va anar a una celebració al santuari de Lord, a Sant Llorenç de Morunys.

Novell ha sigut el centre de diverses polèmiques en els més de deu anys en el càrrec. Va dir, per exemple, que l’avortament era el “genocidi més greu i terrible de la humanitat”. El 2017, va vincular l’homosexualitat amb l’“absència de figura paterna”, la qual cosa va provocar que hagués de sortir escortat d’una missa de Tàrrega i Cervera el declarés persona no grata. Es va mostrar partidari de l’autodeterminació de Catalunya.

D’altra banda, dilluns l’entitat LGTBI La Cugula de Solsona va celebrar en una “festa de comiat”. El col·lectiu va recollir firmes contra els seus discursos “homòfobs i misògins”.

tracking