SEGRE

TRADICIÓ CULTURA POPULAR

Cervera, capital del foc i les bruixes

L'Aquelarre se celebra aquest cap de setmana en format reduït per la pandèmia || Els actes centrals de demà podran seguir-se en directe a través de Lleida TV i per streaming

Imatge de la instal·lació de l’exposició ‘Manos de bruja’ ahir a l’església de Sant Domènec.

Imatge de la instal·lació de l’exposició ‘Manos de bruja’ ahir a l’església de Sant Domènec.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cervera es transformarà aquest cap de setmana en la capital del foc i les bruixes amb la festa de l’Aquelarre, que arriba en una edició especial de format reduït a causa de la pandèmia. Se celebrarà en un únic espai, l’emblemàtica plaça de Cal Racó, amb aforament limitat per evitar aglomeracions. La regidora de l’Aquelarre, Mireia Brandon, va dir que “teníem dos opcions: no fer res o que s’olorés l’ambient de l’Aquelarre i hem apostat per la segona opció adaptant els actes a les mesures contra la Covid que marca el Procicat, per la qual cosa les propostes nocturnes començaran a les 21.30 i acabaran a les 00.30 hores”.

L’espectacle central de la festa, previst per demà dissabte a partir de les 21.30 hores amb una hora de durada, es retransmetrà en directe per Lleida TV i per streaming a través de la pàgina web www.lleidatv.cat, ja que al recinte només hi podrà haver 350 persones de públic (sis-centes en total comptant-hi entitats, tècnics, autoritats i premsa, entre d’altres), que van esgotar totes les localitats en un sol matí. La jornada central acabarà amb un concert d’El Diluvi. Brandon va explicar que l’objectiu és arribar a més públic, motiu pel qual van assolir un acord amb Lleida TV.

Les 350 entrades a la venda per a l’acte central de l’Aquelarre es van esgotar en un sol matí

Una de les principals novetats de l’espectacle central és que el Mascle Cabró, el principal protagonista, estrenarà màscara, obra que l’artista local Xavi Badia ha confeccionat al seu taller La Gàrgola. Badia va detallar que “està feta amb làtex i escuma freda d’alta densitat amb un reforç de fibra sintètica per a les banyes i la part posterior, i el seu disseny i modelatge realça els volums de la cara”.

Aquesta màscara substituirà la que el mateix Badia va fer l’any 2016, de la qual el seu mal estat feia impossible la restauració. Una altra novetat és que l’Aquelarret, la festa infantil, que tindrà lloc demà a les 18.00 hores, presentarà la renovació del capgròs del Cabronet, obra de l’artista Pau Reig de Solsona, construït en cartró pedra. Segons va indicar la regidora de l’Aquelarre, “anem renovant els elements del bestiari festiu i aquest any ens hem centrat amb el Mascle Cabró i el Cabronet”. A fi d’evitar botellons i aglomeracions als carrers i els afores, hi haurà un important desplegament policial durant tot el cap de setmana.

El Museu de Cervera inaugura una exposició sobre les bruixes Com és habitual, el Museu Comarcal de Cervera s’ha afegit a la celebració de l’Aquelarre.

Ho ha fet amb l’exposició Manos de bruja d’Ana DMatos, que es va inaugurar ahir i que ocupa dos espais: la sala d’exposicions del museu i l’església de Sant Domènec. La mostra està formada per una instal·lació multimèdia amb una mà gegant que juga al ritme de la música amb llums i ombres (Svmmis Desiderantes Affectibvs) així com una sèrie d’estampacions de gran format en tela i paper creades utilitzant les seues mans i les de la seua mare (Ardor).

Amb aquesta exposició, que es completa amb una publicació singular gràcies a la col·laboració de diferents investigadors en àmbits com l’antropologia, l’economia i la història de l’art, DMatos vol que el visitant reflexioni sobre la bruixeria i la cacera de bruixes, així com sobre el paper de la dona bruixa.

La mostra pot visitar-se fins al dia 27 de setembre..

tracking