SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

L'Espai Companys exposa una part de la barana del pont d'Irun on el president va ser entregat al franquisme

La consellera Ciuró ha agraït a l'ajuntament basc el gest de "reconeixement i reparació"

L'Espai Companys exposa una part de la barana del pont d'Irun on el president va ser entregat al franquisme

L'Espai Companys exposa una part de la barana del pont d'Irun on el president va ser entregat al franquismeANNA BERGA / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Espai Companys del Tarròs, a Tornabous, compta des d'aquest diumenge amb una nova instal·lació a la seva exposició permanent. Es tracta d'una part de la barana del pont Avenida d'Irun on el president va ser entregat al franquisme el 29 d'agost de 1940, fa just 81 anys.

La peça l'ha donat l'ajuntament d'Irun, a instàncies de  l'Associació de Memòria Històrica Kepa Ordoki.

çEs tracta d'una mòdul de 67 quilos de ferro colat que formava part de la barana de la passarel·la. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha afirmat que es tracta d'un gest de "reconeixement i reparació" que reivindica la figura de Companys, però també de la "nostra història contemporània i els valors democràtics".

L'acte ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia i de representants de l'Ajuntament d'Irun i de l'associació Kepa Ordoki, entre altres.

Ciuró ha assenyalat que es tracta d'una donació amb un "simbolisme especial per als catalans", ja que el pont d'Irun, a més de ser el lloc on es va lliurar Companys al franquisme, també va ser utilitzat per moltes persones que a l'any 1936 fugien de la guerra. "Quina paradoxa més cruel. Per a uns va ser la seva salvació i per a Companys va ser la seva sentència de mort", ha afegit.

tracking