SEGRE

Un exmarine britànic surt de l'Afganistan amb 170 gossos i gats però sense els 24 treballadors de la seua ONG

Fum d’una de les explosions davant l’aeroport internacional Hamid Karzai, a Kabul, Afganistan.

Fum d’una de les explosions davant l’aeroport internacional Hamid Karzai, a Kabul, Afganistan.EFE / EPA / AKHTER GULFAM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exmarine britànic Paul Farthing es va negar a ser evacuat d’Afganistan sense els animals a què donava assistència al refugi que ell mateix havia fundat. Finalment, aquest diumenge va aterrar a l’aeroport londinenc d’Heathrow a bord d’un avió contractat de forma privada, finançat amb donatius. Tanmateix, els 24 treballadors de Nowzad, el nom de l’organització benèfica, i les seues famílies, es van quedar enrere, perquè els talibans no els van deixar passar fins a l’aeròdrom malgrat que tenien el permís del Govern de Boris Johnson.

Aquest diumenge, en una publicació al seu compte de Twitter, Farthing confirmava el seu aterratge a l’aeroport de Heathrow amb uns 100 gossos i 70 gats després d’un "èxit parcial" de la campanya que havia emprès per sortir de l’Afganistan, i que havia batejat amb el nom d’'Operació Arc'a. El marine, que va deixar l’Exèrcit britànic fa 15 anys per muntar un refugi d’animals de carrer a Kabul, va expressar la seua "profunda tristesa" per la situació a l'Afganistan.

En declaracions al diari The Sun, va afirmar que va ser "depriment" deixar els seus col·laboradors. "Alguns van venir amb mi a l’aeroport, però no se’ls va permetre creuar la línia entre els talibans i el control britànic. Hi va haver moltes llàgrimes quan ens acomiadem. Em sento molt trist per ells", va dir, però "alleujat per mi i feliç pels animals".

Els animals romandran en quarantena durant quatre mesos, mentre que Farthing haurà d’estar deu dies en un hotel, com la resta d’evacuats del país asiàtic. El doctor Iain McGill, un veterinari del refugi, va declarar a la BBC que "considerant el que han passat, els animals estan en molt bon estat en general". Moltes persones ja s’han ofert per adoptar-los.

La campanya de Farthing va generar una important polèmica al país, amb milers de persones donant suport a la seua tasca, però també fortes crítiques, incloent-hi les del ministre de Defensa, Ben Wallace, que va acusar l’exmilitar d’entorpir les tasques d’evacuació en obligar els funcionaris a invertir gran part del seu temps a gestionar la sortida dels gossos i gats, així com a ajudar a carregar els quilos de menjar|dinar que necessitaven per al viatge.

Pel que sembla, el ministre li hauria etzibat que no "prioritzria als animals per sobre de les persones" i que els seus comandaments haurien "de centrar-se en la crisi humanitària". També va ser molt crític el president del Comitè Selecte d’Afers Exteriors del Parlament, el diputat Tom Tugendhat, que va ser soldat, i qui va explicar a la BBC que al mig de les dificultats per aconseguir que la gent arribés a l’aeroport, va caldre utilitzar moltes tropes per a l’operació d’evacuació dels animals, "mentre que la família del meu intèrpret probablement serà assassinada", va declarar.

tracking