SEGRE

TRADICIONS FESTES

Solsona tindrà la primera dona trabucaire en 450 anys

Núria Algué, de 19 anys, s'estrenarà dimarts vinent a la festa major

Els trabucaires de Solsona tindran la seua primera integrant dona en 450 anys d’història.

Els trabucaires de Solsona tindran la seua primera integrant dona en 450 anys d’història.AJUNTAMENT DE SOLSONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts vinent serà una data històrica per als Trabucaires de Solsona. I és que s’estrenarà la primera dona del grup, Núria Algué i Rius. Amb 19 anys i estudiant de segon del Grau d’Educació Primària a la Universitat de Barcelona, des de petita ha assistit a la tamborinada del Corpus i a la festa major. “Sempre m’han atret el soroll i l’olor de pólvora cremada i quan vaig fer els 18 anys em vaig moure per poder entrar a la colla de trabucaires”, explica Algué.

Encara que les armes no li agraden especialment, concep el trabuc com un símbol festiu. Ja n’ha disparat un de prova, però no serà fins a aquesta festa major quan assumeixi el rol de trabucaire.

Per arribar fins aquí, Algué ha hagut d’obtenir el permís d’armes i superar una formació per manipular el trabuc i la pólvora i conèixer la normativa vigent en aquest àmbit.

“Al principi em feia bastant respecte disparar, sobretot pel retrocés. No n’havia utilitzat mai cap, però els caps de colla m’ho van explicar i m’han ajudat molt.” Josep Vendrell Estevet, el cap dels trabucaires, i un dels integrants més veterans, Eudald Auguets, es van mostrar molt satisfets per ampliar el grup a 18 membres amb una dona.

“No n’hi ha hagut cap abans, per molt que costi creure a ple segle XXI, perquè cap n’havia sol·licitat l’entrada. Sembla que hi ha una altra noia que pot estar-hi interessada, però necessita ser major d’edat”, van explicar. Algué atribueix aquesta falta d’interès per part de les dones al desconeixement general de la funció dels trabucaires. “Som una part del folklore que no es visibilitza tant com d’altres.”

Algué, a qui han fet la indumentària a mida, participarà en tots els actes de la festa major amb presència dels trabucaires: les tronades de la plaça Major, les galejades, l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la Diada Nacional de Catalunya. “Soc cent per cent una d’ells”, afirma orgullosa, “sempre he vist la tamborinada des de darrere de la corda, i ara la viuré des de dins, preparant-la. Serà màgic”, afegeix.

Els Trabucaires de Solsona, considerats els més antics i prestigiosos de Catalunya, han celebrat aquest any el 450 aniversari de la primera referència d’aquesta expressió festiva al país, tot i que la colla va ser creada per l’ajuntament de Solsona fa 46 anys.

tracking