SEGRE

Ensenyen a les vaques a 'anar al lavabo' per reduir la contaminació per amoníac

Una vaca menja el pinso adaptat per reduir emissions de gasos, ahir a la granja d’Alcarràs.

Una vaca menja el pinso adaptat per reduir emissions de gasos, ahir a la granja d’Alcarràs.ORIOL BOSCH/ ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que l’amoníac dels rebutjos de les vaques no contribueix directament al canvi climàtic, quan es filtra a terra es converteix en òxid nitrós, el tercer gas amb efecte d’hivernacle més contaminant. Per evitar aquest dany indirecte, en una granja d’Alemanya han ensenyat les vaques a anar al lavabo.

L’objectiu és evitar que s’acumulin i propaguin per terra els residus dels rebutjos de les vaques, excrements i orina que combinats generen amoníac, un gas que contamina el terra i els cursos d’aigua locals. L’agricultura és la font d’emissions d’amoníac més important, i la ramaderia en representa més de la meitat d’aquesta contribució.

La idea és d’un equip internacional d’investigadors de l’Institut d’Investigació de Biologia d’Animals de Granja (FBN) a Alemanya i de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda) i els detalls es publiquen avui a la revista Current Biology.

L’estudi ha demostrat que les vaques poden ser entrenades per anar al lavabo, la qual cosa permet recollir i tractar els rebutjos, mantenir l’estable net, reduir la contaminació de l’aire i crear granges més obertes i respectuoses amb els animals.

"Normalment s’assumeix que el bestiar no és capaç de controlar la defecació o la micció, però el bestiar, com molts altres animals o animals de granja, és bastant intel·ligent i pot aprendre molt. Per què no poden aprendre a utilitzar el lavabo?", planteja Jan Langbein, psicòleg animal del FBN i autor principal de l’estudi.

Per ensenyar als vedells a fer les seues necessitats, els investigadors van idear l’entrenament "MooLoo" que bàsicament consistia a recompensar els vedells quan orinaven a la latrina i a aconseguir que associessin el fet d’orinar fora de la latrina amb una experiència desagradable.

"Com a càstig, primer utilitzem uns auriculars a l'orella i vam reproduir un so molt desagradable cada vegada que orinaven fora. Vam pensar que això castigaria als animals, no de forma gaire aversiva, però no els importava. Al final, un rajolí d’aigua va funcionar bé com a dissuasió suau", explica Langbein.

Al cap de poques setmanes, els investigadors havien entrenat onze de les setze vedelles de la granja que, sorprenentment, van mostrar un nivell de rendiment comparable al dels nens i superior al dels nens molt petits.

Ara que els investigadors saben com entrenar les vaques perquè facin les seues necessitats, volen traslladar els resultats a granges reals i explotacions ramaderes amb l’ànim que "d'aquí a uns anys totes les vaques vagin al lavabo", conclou Langbein.

tracking