SEGRE

COL·LECTIUS MEMÒRIA HISTÒRICA

Lleida recupera la seua memòria LGTBI

Colors de Ponent treballa en un projecte per recollir testimonis i documentació del col·lectiu per a un documental || Fa una crida a particulars i entitats que puguin aportar material

697195_1.jpg

697195_1.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb la premissa que no hi pot haver un futur sense tenir constància del passat, Colors de Ponent ha iniciat un projecte amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica del col·lectiu LGTBI a les comarques lleidatanes, material amb què rodarà un documental. Fins ara han pogut recopilar testimonis directes de persones del col·lectiu, així com documentació, fotografies i material divers, però fan una crida perquè particulars i entitats puguin aportar el seu gra de sorra si disposen de material que pugui servir a la causa.

Ixeya Quesada, de Colors de Ponent, explica a SEGRE que la iniciativa va sorgir de la necessitat de fer una recuperació de la memòria i del treball fet per persones i entitats LGTBI a la província de Lleida, no només a la capital, per poder fer una reflexió del treball fet fins a la data per la defensa dels drets del col·lectiu. “És important preservar la memòria del col·lectiu perquè si no fos pel que ha fet la gent que ens ha precedit no seríem on som ara”, recorda.

La idea de l’entitat és gravar un documental amb tot el material recopilat i els testimonis

Per a això, fa setmanes que recopilen material divers. Des de fotografies de les primeres mobilitzacions pels drets LGTBI, espais de reunió, retalls de premsa fins a, sobretot, testimonis directes de persones rellevants i pioneres en la defensa del col·lectiu.

Quesada assenyala que el projecte es basa en dos fases. La primera consisteix a explicar l’organització política, la qual cosa inclou entitats feministes i LGTBI, des de la dictadura fins a la data.

La segona fase seria fer una radiografia dels diferents espais de trobada del col·lectiu, que van contribuir a crear una xarxa de suport per a la comunitat. “Ens agradaria poder comptar amb documentació i material durant la dictadura, fins i tot d’abans, però som realistes i sabem que és més complicat. Malgrat que si algú en pot aportar, benvingut serà. També ens està costant més trobar material de fora de la ciutat de Lleida, però la intenció és que el documental faci memòria de tota la província”, explica Quesada.

El documental també comptarà amb una part important de testimonis orals de persones que puguin explicar des de la mobilització en defensa dels drets del col·lectiu fins als espais de trobada dins de la comunitat des dels anys vuitanta fins a l’actualitat. La iniciativa ja disposa dels arxius de l’entitat Eagle, la primera en defensa del col·lectiu, que va nàixer a Lleida el 1995.

Els impulsors del projecte insten a contactar a través del correu electrònic colorsdeponent@colorsdeponent.cat si es pot aportar material.

tracking