SEGRE

Només el 13% dels professionals que treballaven en remot abans de les vacances ha tornat al model 100% presencial

El teletreball s’ha disparat per la pandèmia, però una gran part ha arribat per quedar-se.

El teletreball s’ha disparat per la pandèmia, però una gran part ha arribat per quedar-se.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la millora de les dades de la vacunació (74,6% de la població amb la vacuna completa) i el final de les vacances d’estiu, moltes empreses han posat en marxa la denominada Tornada a l’Oficina. No obstant, segons les últimes dades d'InfoJobs, l’arribada de setembre no ha suposat grans canvis en relació amb el model laboral previ al període vacacional. En aquests moments, 3 de cada 4 professionals a Espanya treballa de forma 100% presencial, mentre que la resta continua exercint les seues tasques en remot. D’entre els treballadors que estaven treballant en remot ara, només el 13% ha tornat al model presencial en les últimes dos setmanes.

Com més gran és el nivell laboral dels empleats, més possibilitat tenen d’elegir el model laboral. Així, només el 18% dels empleats amb càrrecs de menor responsabilitat assenyala que la decisió d’anar o no a l’oficina depèn d’ells mateixos. Aquest percentatge, en el cas dels comandaments intermedis, puja fins al 29%, mentre que en el cas dels directius es dispara al 53%.

A nivell nacional, el 23% dels professionals que han tornat a l’oficina indica qu ho han fet per decisió pròpia, i el 20% afirma que els ho han imposat. El 58% restant correspon a aquells professionals que no poden teletreballar pel seu tipus de tasca laboral.

Respecte als principals motius als quals al·ludeixen els treballadors per tornar a les oficines, destaquen: socialitzar amb els companys (37%), ser més productiu o eficient (35%) i treballar en equip (34%).

Cap treballador en remot  vol tornar a un model 100% presencials: Si poden elegir, 7 de cada 10 treballadors escolliria un model laboral que li permetés teletreballar, especialment de manera flexible o anant a l’oficina 1 o 2 dies a la setmana. Concretament, el 29% apostaria per un model híbrid flexible: poder gestionar quan treballar des de casa i quan treballar des de l’oficina. A més, un 21% preferiria treballar 1 o 2 dies des de l’oficina i la resta des de casa; un 8%, 3 o 4 dies des de l’oficina i la resta des de casa; i un 11% triaria un model full remot. D’entre els qui treballen actualment de forma presencial, el 60% indica que li agradaria adoptar un format híbrid o 100% remot.

Finalment, es pot destacar que el teletreball s’ha convertit en un benefici a què els professionals no volen renunciar. I és que el 50% dels teletreballadors es replantejaria canviar de feina si la seua empresa el fes tornar a l’oficina en un model 100% presencial. Aquest percentatge ascendeix al 70% entre els menors de 44 anys, i baixa fins el 30% en el cas dels treballadors entre 45 i 65 anys.

En paraules de Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs: “És molt probable que, a mesura que el diàleg entre empreses i treballadors avanci durant el que queda d’any, el teletreball vagi assentant-se al món laboral”. Pérez afegeix: “Ara que ja no hi ha cap dubte que el teletreball és un model compatible i que pot reportar múltiples beneficis a companyies i professionals, també és probable que altres mesures com la setmana laboral de quatre dies comencin a prendre forma”.

Els que prefereixen un model totalment presencial responen a un perfil d’entre 55 i 65 anys, amb elevada presència de la zona sud d’Espanya (26%) i dedicats a sectors com l’educació i, com és d’esperar, d’altres com l’agricultura i la ramaderia. Al contrari, els que aposten per un model totalment remot són més joves (25-34 anys), amb residència en el centre de la península, i dels sectors de la informació i les comunicacions, les activitats financeres, d’assegurança o administratives, o artístiques i d’entreteniment. Respecte als que opten pel model híbrid, es tracta de perfils d’entre 35 i 54 anys, amb especial dedicació a tasques administratives i serveis auxiliars.

A l’hora de ser preguntats sobre el futur de les oficines i l’existència d’un espai físic comú en el qual treballar, gairebé la meitat dels professionals (47%) assenyala que aquestes continuaran sent molt necessàries; mentre que el 44% afirma que només seran necessàries per a algunes situacions com|com a reunions d’equip o amb clients. Només un 9% indica que seran poc o gens importants. Com a regla general, com més gran sigui l'edat del treballador, més necessària resulta l’oficina des del seu punt de vista. No obstant, és veritat que, entre els teletreballadors, 1 de cada 5 considera que ja no és necessària sota cap circumstància.

Finalment, el 59% dels professionals ha comentat que, perquè les oficines s’adaptin adequadament als seus nous rols, aquestes han de saber evolucionar a través d’horaris més flexibles d’entrada i sortida; mentre que el 45% dels treballadors destaca la necessitat que evolucionin mitjançant l’ús de dispositius digitals. Altres canvis a implementar serien: la utilització d’elements de seguretat anti-Covid (44%), l’establiment de llocs de treball flexibles o rotatius (34%) i la creació d’espais per desenvolupar la creativitat (28%).

tracking