SEGRE
Es recomana prioritzar la ingesta de productes frescos i no abusar dels processats, encara que siguin light.

Abusar dels productes light pot engreixar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’inici del curs, arriben els bons propòsits. Un dels més recurrents és perdre els quilos acumulats durant les vacances. La nostra cistella de la compra s’omple de productes light i sense sucres afegits, però aquesta no és la solució.

Light no és sinònim de sense calories. Amb l’excepció dels refrescos light, que no tenen cap aportació calòrica, un producte light continua tenint calories. I pot ser que en tingui moltes, si es tracta d’un producte calòric. La norma estableix que “un aliment pot declarar-se light o lleuger si la reducció del contingut del nutrient específic és de, com a mínim, el 30% en comparació amb un producte similar”. Ha d’incloure a la seua etiqueta la informació nutricional i la del producte original o “no light” perquè el consumidor pugui comparar, mostrant la seua reducció en calories i valor energètic. Així, hi ha dos tipus de productes light:

  • Els que tenen menys sucre: refrescos, sucs, melmelades i postres en què els sucres se substitueixen per edulcorants.
  • Els que tenen menys greixos: lactis desnatats, la maionesa, margarina, salses, nades, galetes, carn freda, etc., on es realitza un desnatat o s’eliminen els greixos, recorrent a additius perquè no es ressenti la consistència i altres propietats, o a enriquir amb vitamines o àcids grassos per compensar nutricionalment els greixos eliminats.

Els productes light, doncs, són ultraprocessats, que per alleugerir-se encara més són sotmesos a més processos, s’enriqueixen amb additius, substàncies poc naturals, etc. Com que molts d’aquests aliments venen de productes calòrics, normalment ho continuen sent: el formatge curat, les patates fregides, les galetes o la melmelada light tenen menys calories que l’original... però moltes més que altres alternatives, com el formatge fresc, uns cogombrets o una peça de fruita. A més, un altre risc dels productes light és que, amb la justificació que aporten menys grasses, sucre o calories, pots acabar menjant-ne més del compte. 

En resum, una dieta saludable es basa sobretot en productes frescos, els productes processats (light o no) han d’ocupar un segon pla.

tracking