SEGRE
Com afecta internet a la  memòria

Com afecta internet a la memòria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons un articulo publicat a la revista Psycology Today el rendiment de la memòria de les persones és més pobre i no reté bé la informació perquè actualment ens és massa fàcil accedir a les dades, per la qual cosa no es requereix un veritable esforç per obtenir-la. L’efecte porta el nom de Google perquè el buscador ens facilita l’accés a una àmplia gamma d’informació, des de les dades que podem trobar fàcilment navegant per la xarxa fins al llistat de telèfons i aniversaris o els esdeveniments que guardem al nostre terminal.

L’evidència científica d'aquest efecte ha estat proporcionada per una sèrie d’estudis d’investigació. Un dels experiments va requerir que els participants llegissin i mecanografiessin 40 dades de coneixement general. Mentre que la meitat dels participants havien de guardar les dades a l’ordinador, l’altra meitat només les memoritzaven. Posteriorment, tots van completar una prova de memòria que va verificar el seu record de les trivialitats apreses: va resultar que la segona meitat dels participants (els que no havien confiat el seu record a l’ordinador) va superar la resta.

Podríem dir que l’'efecte Google' és un mecanisme d’adaptació que evita que el nostre cervell s’ompli d’informació innecessària. Alguns experts parlen fins i tot que ens ajuda a ser més eficients i retenir la informació que realment importa. D’altres, tanmateix, esmenten els diferents riscos que comporta la nostra dependència excessiva de Google i la tecnologia. A més, la sensació d’estar contínuament connectat pot produir estrès i ansietat.

Com enfortir la teua memòria

  • Fes un esforç conscient per buscar informació, fixant-se en la informació que s'està processant actualment i disminuir la influència de les distraccions, per exemple, a causa de la multitasca.
  • Pren notes escrites a mà. El procés de sintetitzar la informació i lletrejar les paraules obliga a la ment a participar i alentir, contribuint així a nivells més profunds de processament i una millora de la memòria posterior.
  • Deixa els dispositius a casa. Difícil però no impossible: disminuir l’ús de dispositius tècnics com telèfons, càmeres o ordinadors. Si no estan disponibles, no tens més remei que retenir més coneixements de memòria.
tracking