SEGRE

Com actua l'assegurança en cas d'erupció volcànica

El volcà de La Palma continua en erupció amb fins vuit boques expulsant lava

Com actua l'assegurança en cas d'erupció volcànicaEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant les últimes hores, l’erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa de La Palma ha afectat un centenar d’habitatges i ha obligat a desallotjar més de 5.000 persones. Una situació en la qual molta gent s’ha preguntat com actua l’assegurança de la llar davant d’aquestes circumstàncies.

Les companyies d’assegurances consideren les erupcions volcàniques com un risc extraordinari. També ho són, entre d’altres, les caigudes de de cossos siderals i aeròlits, i les tempestes ciclòniques atípiques, explica el portal comparador d’assegurances Acierto.com

A les condicions de Mapfre llegim, per exemple, que no cobreixen “les inundacions extraordinàries, huracans, tempestes, erupcions volcàniques, moviments sísmics..."

El mateix passa amb Caser ,on exclouen: “els sinistres ocorreguts en cas de: incendis, inundacions, terratrèmols, erupcions volcàniques, huracans i altres fenòmens sísmics i meteorològics similars...".

El paper del Consorci de Compensació d’Assegurances

Qui se'n faria càrrec llavors? Tal com indica el Reial Decret 300/2004, de 20 de febrer –pel qual s’aprova el Reglament de l’assegurança de riscos extraordinaris- en aquest cas ens hauríem d’acollir al Consorci de Compensació d’Assegurances. Es tracta d’una entitat pública adscrita al Ministeri d’Economia i Hisenda), que es troba al servei de l’assegurador i que actua amb caràcter subsidiari per cobrir els assegurats en situacions com la del volcà Cumbre Vieja.

Ara bé, per estar cobert l’afectat necessàriament haurà de comptar amb una assegurança. És a dir, perquè cobreixi els danys de l’habitatge, haurà de tenir contractada una assegurança de llar|casa i estar al corrent del pagament de les quotes. El mateix passa amb la pòlissa del cotxe si, per exemple, la lava l’engoleix o la cendra danya el motor. L’assegurat haurà de reclamar el Consorci.

Tot això canvia quan el fet (en aquest cas l’erupció volcànica) es declara com una catàstrofe natural. Llavors se n'hauria de fer càrrec el Govern i no el Consorci de Compensació d’Assegurances ni la companyia d’assegurances.

Com actuar després de la catàstrofe

El primer serà accedir al domicili (en cas que sigui possible) quan els tècnics ens ho indiquin. És important fer un llistat el més exacte possible de les pèrdues materials, així com presentar les factures de les despeses que s’han tingut com a conseqüència de no poder accedir a l’habitatge.

En aquesta conjuntura és possible posar-se en contacte directament amb la companyia d’assegurances –que ens indicarà la documentació necessària i ens remetrà al Consorci. O també podem fer-ho a través del web de l'entitat.

tracking