SEGRE

L'arribada al mar de la lava del volcà de La Palma provocarà explosions i gasos nocius

Preveuen que arribi a la costa aquest dilluns a la tarda

El volcà que va esclatar aquest diumenge a La Palma.

El volcà que va esclatar aquest diumenge a La Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla Especial d’Emergències per Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca) intensificarà el dispositiu davant de la previsible arribada al mar aquesta mateixa tarda de la lava que emana del nou volcà de La Palma, davant de la possibilitat que generi explosions i emissions de gasos nocius. Capitania Marítima ja ha establert un perímetre d’exclusió per mar des del sud per la Punta del Pozo fins el nord per la platja de Las Viñas (Tazacorte) i el paral·lel a la costa a mitja milla nàutica del litoral, mentre que per terra les forces de seguretat impediran l’accés.

El comitè director del Pevolca informa que al llarg d’aquest dilluns s’ha procedit a desallotjar quaranta habitatges a Tazacorte, ja que les colades de lava s’endinsen en el municipi seguint el seu camí cap al mar, la qual cosa eleva la xifra provisional d’evacuats entorn de les 5.500 persones. Es manté activa l’alerta per incendis forestals, per a la qual cosa estan mobilitzats tant bombers com brigades forestals de diferents administracions i la Unitat Militar d’Emergència (UME), acompanyant la colada i controlant el perímetre.

El comitè científic del Pevolca continua recomanant un radi d’exclusió de dos quilòmetres entorn dels centres d’emissió per minimitzar el risc d’impacte de piroclastos i l’exposició a gasos tòxics. També recorda els ciutadans que no s’han d’atansar a les colades de lava pel risc d’exposar-se als gasos emesos, possibles despreniments i altes temperatures. Els nuclis més vulnerables fins el moment per l’avenç de la lava han estat El Paraíso i Todoque, encara que les colades de lava s’endinsen a Tazacorte i es preveu que arribin a la costa en unes hores. Els experts van informar el comitè de direcció del Pevolca, al qual va assistir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que l’erupció continua mostrant el mateix estil eruptiu fisural: dos fissures alineades de nord a sud i separades entre si uns 200 metres, amb diversos punts d’emissió. La temperatura superficial de la lava emesa assoleix els 1.113 graus centígrads i ara per ara es constata la formació d’un con principal.

S’estima que els gasos volcànics emesos puguin assolir els 3.000 metres d’altura. S’han realitzat les primeres estimacions d’emissió de diòxid de sofre (SO2) a l’atmosfera per aquest procés eruptiu, assolint taxes d’emissió entre 6.000 i 9.000 tones diàries. Des de l’inici de l’erupció diumenge es manté un senyal de tremor volcànic de gran amplitud que es registra en totes les estacions sísmiques.

Des de l’erupció es ve observant una disminució de la sismicitat, encara que continuen registrant-se alguns moviments de magnitud inferior a les observades ahir, malgrat la qual cosa no es descarta que hi hagi terratrèmols sentits. Així mateix, es constata que les deformacions continuen registrant-se, principalment a la zona més propera a l’erupció, assolint-se una deformació acumulada màxima de 20 centímetres.

Quant a les condicions meteorològiques es preveu que el vent en superfície sigui del nord-est amb una intensitat entre 15 i 30 quilòmetres hora. En nivells superiors (entre 1.000 i 3.000 metres), el vent es preveu de nord-oest entre 20 i 25 quilòmetres per hora. Fora d’això, Pevolca informa que prossegueixen els treballs de modelització numèrica de l’extensió de lava i el monitoratge de la velocitat d’avenç de les colades i la seua extensió. A més, es continua amb el monitoratge diari de l’emissió de diòxid de sofre procedent dels focus eruptius mitjançant sensors òptics remots muntats en helicòpter i la composició química del plomall mitjançant sensors multigás.

El comitè científic està coordinat per la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries i l’integren representants del Instituto Geogràfic Nacional (IGN), Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Institut Volcanològic de Canàries (Involcan), Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), Universitat de La Laguna i Universitat de Las Palmas de Gran Canària. S’ha reforçat el seguiment continuat de l’activitat i es comunicarà qualsevol canvi significatiu que s’observi.

Finalment, el Pevolca recorda que la població ha d’estar atenta als comunicats de les autoritats competents en Protecció Civil, a través dels canals oficials i els mitjans de comunicació, així com que seguir les instruccions i col·laborar durant les evacuacions, mantenir la calma i no propagar rumors infundats. També aconsella protegir-se de la cendra volcànica.

tracking