SEGRE

La lava del volcà de La Palma ha arrasat 166 cases de camí cap al mar

Compta amb una boca eruptiva més des d’aquest dimarts

El volcà que va sorgir diumenge a La Palma compta des d'aquesta nit amb una nova boca eruptiva als voltants del poble de Tacande, a El Paso, el que ha obligat a ampliar les evacuacions.

El volcà que va sorgir diumenge a La Palma compta des d'aquesta nit amb una nova boca eruptiva als voltants del poble de Tacande, a El Paso, el que ha obligat a ampliar les evacuacions.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El riu de lava del volcà de La Palma, que compta amb una boca eruptiva més i està a punt d’assolir el mar, ha sepultat ja 166 habitatges i cobreix 103 hectàrees de terreny, mentre segueixen evacuats més de 5.500 veïns, molts dels quals han perdut les seues cases i totes les seues pertinences.

L’aparició la passada nit d’una nova boca volcànica als voltants del poble de Tacande, a El Paso, ha obligat els serveis d’emergència a ampliar les evacuacions i ha alentit l’avenç de les colades de lava cap al mar, la seua sortida natural. La nova boca volcànica ha sorgit a 900 metres de la principal i a la mateixa localitat on a primera hora de la nit d’ahir es va registrar un terratrèmol de magnitud 4,1, el més gran dels que han tingut lloc a la zona des de l’inici de l’erupció, a les 15,13 hores de diumenge passat.

A més l'Instituto Geogràfic Nacional ha localitzat tres moviments sísmics a La Palma durant la matinada d’aquest dimarts, uns dels quals ha estat de magnitud 3,2 i a un quilòmetre de profunditat, al municipi d’El Paso. L’aparició de la nova boca eruptiva ha obligat al Cabildo de La Palma a tancar les carreteres LP 211 Todoque; LP-212 Tacande; LP-213 Port Naos;LP-215 Tazacorte-La Laguna; LP 2 a l’altura de Tajuya i restriccions en la LP-3 La Cumbre.

Una imatge presa per un satèl·lit de la Unión Europea Copernicus ha permès calcular la superfície coberta per la lava que a les 19:50 hores d’ahir dilluns ascendia a 103 hectàrees, mentre disminuïa el moviment de la lava i el tremor, encara que no així l’activitat eruptiva, especialment si es té en compte que s’és a l’inici de l’esdeveniment volcànic.

L’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan) calcula que el volcà emet entre 7.997 i 10.665 tones diàries de diòxid de sofre (SO2) a l’atmosfera, una dada que consideren fonamental per poder calcular la data final de l’erupció Por la seua part un vaixell de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) viatja ja cap a l’illa de La Palma per reforçar els equips d’investigació que treballen a la zona i estudiar els possibles efectes de la colada al mar. La situació econòmica que deixa aquesta erupció volcànica és d’"autèntica ruïna, es miri per on es miri", segons els pescadors i agricultors de l’illa de La Palma.

Els efectes de la lava han afectat ara per ara entre 300 i 400 explotacions agrícoles, especialment de plàtan, i han portat el Govern canari a anunciar la concessió d’1,1 milions d’euros en subvencions per ajudar a pal·liar els danys. Mentrestant continuen arribant a La Palma reforços per ajudar en les tasques d’evacuació i en l’extinció dels incendis que ocasioni l’erupció del volcà, entre ells tres nous hidroavions forestals desplaçats aquest dimarts per l’Exèrcit de l’Aire i membres de cossos de bombers forestals i urbans.

A més, la Unitat Militar d’Emergències (UME) podria enviar demà dimecres més efectius a l’illa, després que ahir dilluns es despleguessin a La Palma 60 membres del Segon Batalló amb seu a la base de Sevilla, que van elevar el contingent d’ajuda a 180 efectius i 57 vehicles.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, roman a La Palma on té previst assistir aquest migdia, juntament amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a una nova reunió del Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (PEVOLCA).

tracking